kostel sv. Kateřiny

Kostel situovaný v jádru obce je umístěn na severovýchodním okraji návsi, těsně při komunikaci Rakovník - Slabce. Stavba je smíšeného zdiva, s menším obsahem cihel. Vnější štukové omítky jsou okrového zbarvení s bílými tektonickými články. Jádrem půdorysu orientované symetrické stavby je lehce obdélný, příčně položený prostor, sloužící jako východní pole lodě. Stejný, poněkud však užší i kratší tvar mají navazující části při obou jeho bocích, na západě tvořící západní pole lodi, na východě presbytář. Ten je uzavřen mělkou oválnou apsidou, na vnějším plášti odsazenou pomocí vydutého zaoblení. Západní část celé stavby je tvořena osově umístěnou hranolovou hmotou věže se dvěmi bočními přístavky vřetenových schodišť. Tyto přístavky, které spolu se stejně lícovanou hmotou věže vytvářejí jednotné hlavní průčelí jsou na svých bočních stranách poněkud předsazeny před západní část lodě. Stavba mající v bočních průčelích poměrně silné stěny předstupuje do obou těchto stran ústředním prostorem východního pole lodi, který je vně i uvnitř s navazujícími částmi půdorysu spojen šikmými plochami. K jižní straně presbytáře přiléhá nízký hranolový přístavek sloužící jako kaple (odstraněný přístavek na straně severní sloužil pro sakristii). Vnější fasády stavby byly poměrně prostě pojaty, z původní výzdoby se však s ohledem na naprostý zánik původních omítek mnoho nedochovalo, prakticky pouze složitě profilovaná hlavní římsa, obíhající nepřerušeně po celém obvodě stavby. Náročněji členěno je pouze západní, hlavní průčelí, zdobené ve zdivu provedenými čtyřmi pilastry s hlavicemi, nesoucími pod korunní římsou úsek kladí. Korunní římsa zde vrcholí středovým segmentovým frontonem, s bohatě profilovanou obvodovou římsou, z jehož šíře vyrůstá hranolová věž, sevřená z boků dvěmi pološtíty s obelisky po stranách. Zvonové patro věže je do všech stran vyjma východní otevřené podvojnými okny se žaluziovými okenicemi. Výrazně členěná hlavní římsa věže je pročleněna osovými půlkruhy nad hodinovými ciferníky, původně umístěnými na všech čtyřech stranách. Hlavní vchod, stejně jako vstup od jihu má obdélné ostění s lištou, ušima a kapkami, ve středu nadpraží obohacené o lichoběžný klenák. Oba vchody jsou doplněny štukovými nadpražními římsami, na západní straně segmentovou, na jižní ze dvou volutovitě zakončených segmentových dílů. Dvoudílné dveře jsou původní, s diagonálně kladenými prkénky a náročně zdobeným kováním. Valbová střecha je pokryta bobrovkami, helmice věže prejzy. Lucerna s bání na věži je pobita plechem. Plechový byl i stejně zakončený polygonální sanktusník nad kněžištěm. Při jižním průčelí lodě bylo dochováno kolmo navazující torzo někdejší hřbitovní zdi. Předmětem ochrany je kostel a pozemky vymezeného areálu.