měšťanský dům U zlatého beránka

Nárožní dvoupatrový objekt, nepravidelného půdorysu, vzniklý z více gotických domů. Uliční fasády jsou neorenesanční ze třetí čtvrtiny 19. století. Přízemí je novodobé, zdobeno vodorovnou štukovou bosáží s částečně dochovaným historizujícím výkladcem v ulici Denisově a klasicistními vstupními dveřmi do objektu, osazenými do profilovaného pískovcového ostění. Jednotlivá patra jsou od sebe oddělena profilovanými římsami, zvýrazněna nárožní bosáží. Fasáda v ul. Denisově a Univerzitní je osmiosá, fasáda natočená do nám. Republiky je jednoosá se zdvojenými okny, zakončená trojúhelníkovým štítem. Korunní římsa je dvojitá s vloženými obdélnými okénky, prosvětlující krov. Okna jsou zdobena profilovanou šambránou se zvýrazněnou podokenní a nadokenní vodorovnou římsou zdobena po stranách volutami a pod okny obdélnými štukovými obrazci. Dvorní fasády jednoduché, hladké s částečně dochovanými klasicistními zdvojenými okny. Pavlače jsou posazeny na zdobených kovaných konzolách, s pochozí plochou vytvořenou břidlicovými plotnami.