kostel sv. Jakuba Většího

Kostel stojí uprostřed návsi na rovinném terénu, poněkud jižně od hlavní místní komunikace Rakovník - Jesenice. Zdivo kamenné, místy smíšené (+cihly), vnější omítky nově provedené, štukové, béžového, na plastických článcích okrového nátěru. Stavba má poměrně velkou obdélnou loď a orientovaný, rovněž výrazně obdélný presbytář zakončený stlačeným obloukem. K severnímu boku kněžiště přiléhá dvoudílný obdélný přístavek, jehož západní část přerůstá v mohutnou hranolovou věž. V ose západního průčelí je situována obdélná předsíň a podobná předsíň přiléhá rovněž ke středu severního průčelí lodě. Loď i kněžiště jsou zakryty plochým stropem s výraznými cihelnými fabiony. Fabion je v celém obvodu s výjimkou Z průčelí, dole lemován profilovanou štukovou římsou. Strop lodě je zdoben třemi nestejnými zrcadly se štukovým, vykrajovaným rámem. Předmětem ochrany je kostel a pozemky vymezeného areálu. Triumfální oblouk o 1 stupeň nadvýšeného presbytáře je nahrazen pouze silně zploštělým pasem, nasedajícím na fabionovou římsu. Loď je osvětlena třemi okny od jihu, kněžiště dvěmi od severu, dále dvěmi okny od jihu a jedním v ose. Nevelká okna s nálevkovitými špaletami mají segmentové záklenky a novodobé osmitabulkové dřevěné rámy. Západní část lodě zaujímá mohutná dřevěná kruchta (pět řad lavic), jejíž bohatě vyřezávaná balustráda je v ose segmentově vypuklá směrem do prostoru lodě. Kruchtu nesou dva původní dřevěné sloupy s výraznou entansí, krychlovou hlavicí a hranolovým soklem a dále dvě dodatečně vložené ocelové profily tvaru I. Východní díl přístavku při S boku kněžiště s výrazným soklem obsahuje dvě místnosti, které jsou předělené příčkou ve směru osy kostela. Část jižní, blíže ke kněžišti, je v přízemí valeně sklenutou předsíní sakristie (ze kterou vede úzké schodiště na kazatelnu) a v patře plochostropou oratoří, která je pomocí dlouhého otvoru se stačeným tvarem vizuálně propojena s prostorem presbytáře. Předsíň sakristie mající stejnou keramickou dlažbu jako loď je přístupná jednak od V zvenčí, jednak od J obdélným portálkem z presbyteria (s dřevěným dveřním křídlem s diagonálně kladenými prkénky) a ústí pomocí půlkruhově sklenutého průchodu do rovněž valeně klenutého prostoru vlastní sakristie, která vyplňuje přízemí věže, tvořící Z díl popisovaného přístavku. Severní část východního dílu přístavku, sousedící s předsíní sakristie, skrývá dřevěné schodiště, počínající samostatným vchodem na východě. Ze schodiště, vedoucího do 1. patra věže, je přístupna rovněž oratoř, otvírající se do kněžiště stlačeným obloukem. Věž je rozdělena do 2 plochostropých pater, z nichž horní obsahuje zvonovou stolici a rovněž odsud vede průchod do podstřeší kostela. V patře jsou prolomena zvonová okna s půlkruhovým nadpražím a dřevěnou žaluziovou výplní. Nad obdélníkovým otvorem vedoucím do sakristie je oválné okno, orámované s klenákem. Severní předsíň lodě zhruba v polovině její délky je plochostropá a zakrývá někdejší hlavní vchod do kostela s lomeným gotickým portálem, profilovaným drobnějším oblounem a větším hruškovcem nad nízkou, lehce šikmo rozevřenou patkou. Rovněž její obvodová stěna je profilována bohatěji než jakákoliv jiná část fasády. Západní předsíň je shodně s osou kostela dělena do 2 nestejně velkých dílů. Její severní část je vlastní plochostropou předsíní, přístupnou ze stejného směru dvoukřídlými orámovanými dveřmi v segmentovém záklenku. Okno prolomené ze strany západní je obdélníkového tvaru orámované a se středním klenákem Její podlaha je provedena cihelnou dlažbou. Menší část, jižní, je přístupná od Z dveřním otvorem s nadedveřním obdélným okénkem a obsahuje dřevěné, nahoře se doleva stáčející schodiště, mířící na kůr. Podlaha lodě je kryta podélně orientovanými prkny, v kněžišti jsou novodobé cementové dlaždice. Omítka je štuková, olíčená žlutě, plastické články bílé, stropy šedé. Dveře z kněžiště do předsíně sakristie jsou složeny z diagonálně kladených prken s hřeby. Krov kostela je neobvyklé konstrukce; nad kněžištěm hambalkový, vaznicové soustavy, nad lodí stejného principu, vazby se zde však střídají ve 2 typech. Jedna má dvojitý hambálek podepřený pásky, druhá dvojité krokve a střední pilířek, křížící se s jednoduchým hambalkem. Exteriér kostela je prosté úpravy, charakterizovaný nárožními a meziokenními lizénami. Lizény navazují na pás doplňující pravoúhle profilovanou hlavní římsu. Takřka všechna okna, včetně přístavků jsou lemována lištou, prostoupenou lichoběžným klenáčkem. Sedlové střechy S i Z přístavku lodě jsou omezeny trojúhelnými štíty s prohnutými rameny, Severní ze štítů přístavků je vybrán konchou sklenutou nikou. Hlavní, Z štít kostela má konvexně prohnutá ramena, jeho horní část, oddělená další římsou má podobu nízkého trojúhelného frontonu. V dolní části štítu, v jeho ose, je velká, konchou sklenutá nika se značně poškozenou pískovcovou plastikou sv. Jakuba. Na vrcholu štítu stojí stejně špatně dochovaná socha sv. Floriána, při J okraji štítu sv. Jan Nepomucký, socha protilehlá dnes chybí. Ve štítě je také naznačen kruhový otvor se závěrovým klenákem. Sedlové střechy kostela doplněny o tradiční ležaté větrací otvory jsou kryty dvojitou bobrovkou (předsíně jednoduchou), cibulová báň s osmibokou lucernou a makovicí na věži je pobita měděným plechem. Před S průčelím stavby je situován železný kříž na kamenném podstavci nesoucím německy psaný text, okolí je porostlé vzrostlými stromy, zejména akáty.