Stará zbrojnice

Objekt vznikl koncem 17.st. jako jízdárna. Budova byla původně o patro nižší, 2. p. bylo zřejmě přidáno až v klasicismu. Podélné křídlo ležící takřka kolmo k někdejší jízdárně má nepochybně starší základ, který se v jeho sev. třetině projevuje výraznější tloušťkou obvodových zdí, nakonec i křížovými klenbami nadvojici středních pilířů. Ty zřejmě rovněž pocházejí z konce 17. stol. a vznikly patrně v souvislosti s jízdárnou. Vytvořen je tak charakteristický dvojlodní prostor, který lze asi považovat za konírnu, přináležející k jízdárně. Budova se skládá ze dvou na sebe kolmých křídel, které spolu stavebně nesouvisejí, jak ukazuje rozdílné vedení úrovně jednotlivých podlaží. Do Všehrdovy ul. se objekt obrací nepravidelně uspořádanou fasádou, jejíž výsledný vzhled v levé větší části vznikl novodobými přestavbami 20. stol. Základ křídla je nepochybně raně barokní (sev. část), kterou patrně připojila až pozdně barokní přístavba k někdejší jízdárně. Dispozici však zřejmě nakonec určila až klasicistní přestavba a předně rozšiřující dostavby novodobé, které také daly výraz fasádě. V úrovni 1. p. okna doprovázejí stuhové šambrány, nad římsou, vyvinutou jako korunní, se uplatňují okna 2. p. již bez šambrán. Podkrovní patro pak bylo vestavěno do podkroví a projevuje se rovněž nearchitonizovaným pásem s okny bez šambrán. Poněkud jiná situace je u trojosého pravého úseku, kde parter byl sice nově upraven, ale patra si zřejmě zachovala své dřívější členění. Kordonová římsa, která dříve nepochybně sloužila jako korunní, má bohatou profilaci.