nájemní dům

Jednopatrový řadový dům s půdním polopatrem se nachází na ulici Jiráskova v úseku mezi ulicemi Grohova a Gorkého. Dům má obdélný půdorys. Uliční průčelí je vertikálně členěno osmi okenními osami, boční osmá osa předstupuje v mírném rizalitu do výšky přízemí. Dále přízemí horizontálně dělí šedý hladký sokl se sklepními obdélnými okny a parapetní profilovaná římsa. Přízemí a první patro odděluje kordonová římsa s dekorativním pásem vejcovce a pod korunní římsou se v oblasti půdního polopatra nachází římsové kladí. Část přízemí mezi parapetní a kordonovou římsou je bosována. Okna přízemí jsou pravoúhlá třídílná rámována lištovými šambránami s ušima, dole po stranách jsou šambrány zakončeny patkou, ve vrcholu je umístěn klenák s fazetovou bosáží, který doplňuje motiv stylizované palmety, po stranách klenáku jsou umístěny voluty. Otvor v páté ose je nahrazen pravoúhlým vstupem lemovaným lištovou šambránou s ušima. Dřevěné vstupní dveře s motivem dvou orámovaných polí v dolní části mají skleněný pravoúhlý nadsvětlík, který je profilovaným poutcem oddělen od pole s plasticky vystupujícím elipsovým zrcadlem. Okna prvního patra jsou řešena stejně jako v přízemí, pod jednotlivými parapetními římsami se však nachází balustrádové parapetní výplně. Půdní polopatro je horizontálně členěno římsovým kladím, jež je prolomeno malými obdélnými okýnky krytými ornamentálními mřížkami. Mezi těmito okny jsou štukové festony s kartušemi. Korunní konzolová římsa, pod níž probíhá pás zubořezu, je profilovaná a nese sedlovou střechu s pěti komíny.