venkovská usedlost

1) obytný dům špýcharového typu 2) sklípek 3) chlévy 4) kolna 5) stodola 6) brána s brankou 7) ohradní zeď s výklenkovou kapličkou Obytné stavení špýcharového typu založené na SV straně dvora sousedí se zděnou bránou s brankou obrácenou do návesního prostoru. Západní stranu dvora vymezují zděné chlévy, na straně jižní stojí stodola, na straně východní pilířová kolna otevřená do dvora. V ohradní zdi na SV straně dvora je nevelká výklenková kaplička. 1) obytný dům špýcharového typu Stavba trojdílné dispozice, v části světnice dosud ve srubových konstrukcích, stojící na vysoké kamenné podezdívce. Světnice má trámový strop se záklopem. Střední díl se síní klenutou plackou do pasů a blokem bývalé černé kuchyně s klenbou segmentovou je zděný a sousedí se zděnou patrovou sýpkou. Interiér sýpkové části je osvětlen úzkými štěrbinovými okénky. Nad obytnou částí je střecha sedlová, při štítu s polovalbou, na straně nádvorní přetažená přes zápraží, sýpka má střechu sedlovou. Obě stavby jsou kryté pálenou taškou bobrovkou, která byla položena na sklonku 90. let 20. století. 2) Sklípek Mezi chlévy a sýpkou leží sklep částečně zapuštěný do terénu, shora krytý sedlovou střechou. Při sýpce je vstup do sklepa, který má valenou půlkruhovou kamennou klenbu. 3) Chlévy Chlévy založené na obdélném půdoryse jsou ryté sedlovou střechou s vikýři typu volského oka, z nádvorní strany ke stavbě přiléhá přístavek s pultovou střechou. Interiér chlévů je opatřen pruskými plackami. Střecha je krytá taškou bobrovkou. 4) Kolna Kolna má na straně do dvora tři vjezdy vymezené zděnými pilíři. Střecha je sedlová, střešní krytina pálená, tašková (typ bobrovka). 5) Stodola Stodola je zděná z lomového kamene. Střecha je sedlová, ve střeše s vikýři typu volského oka. Střešní krytina je tašková, pálená, typ bobrovka. Byla vystavěná až po r. 1839. 6) Brána s brankou Brána s brankou je zaklenutá polokruhem, shora krytý pultovou stříškou. V r. 2001 byla do brány osazena nová vrata a vrátka. 7) Ohradní zeď s výklenkovou kapličkou Zděná výklenková kaplička umístěná v severovýchodním nároží usedlosti má nevelkou, polokruhem zaklenutou niku. Stavbičku ukončuje trojúhelný štítek lemovaný profilovanou římsou, shora krytý pálenou taškou.