kostel Nejsvětější Trojice

Kostel volně stojí v západní části protáhlé ulicovité návsi, usazený na vodorovnou plochu, po obvodě betonový chodníček kryjící vzdušník. Zděná omítaná stavba orientovaná ke světovým stranám, obdélná loď vzhledem ke své velké šířce poměrně krátká, podélné stěny užšího presbytáře připojeny k lodi prostřednictvím diagonálních úseků stěn (pouze v exteriéru), závěr presbytáře trojboký (vychází asi z pravidelného osmiúhelníka). Střechy valbové, krytina tvořena plechovými (hliníkovými) šablonami kladenými na plné bednění. Nad východní stěnou závěru presbytáře vyrůstá z valby čtyřboká věž o 3 podlažích završená cibulovou bání s lucernou, pokrytá falcovaným plechem (pozink) položeným na plné bednění. Po obvodu všech střech osazeny žlaby a svody. Západní podélné průčelí lodi tříosé, členěné hrubějí omítaným mírně předstupujícím soklíkem s oplechováním, hladkým uzavřeným lisénovým rámcem se sdruženými nárožními lisénami a ukončeno korunní římsou s jemným štukovým profilem. Pole lisénového rámce provedena v hrubější omítce. Ve střední ose je hlavní vstup s pěkným kamenným ostěním s půlkruhovým nadpražím. Portálek s jedním prahovým stupněm členěn patkami, náběžními články s oblounovou římskou a vrcholovým klenákem, plochy všech článků (kromě náběžních) členěny rytými zrcadly s čtvrtkruhově vykrojenými rohy. Do vnější strany ostění dodatečně zakotveno celkem šest vnějších závěsů s opěrkou, do kterých je zavěšena dekorativní kovaná mříž s charakteristickými stáčenými klikami se lví hlavou. Na zaoblené klapačce štítek výrobce s datací: / A. KUTTNER / SCHLOSSER / KUTTENPLAN / 1902 /. Dveře novodobé, řešené jako dřevěné dvoukřídlové rámové konstrukce. Členění polí inspirováno předchozí historickou výplní, použito starší kování a pásové závěsy. V úrovni kruchty tři obloukem ukončené okenní otvory, lemované hladkými paspartami, špalety krajních oken protaženy pod úroveň bankálu ostění, ve vzniklém zděném poli ještě na šířku obdélná vpadlina. Výplně (patrně druhá pol. 19. stol.) dřevěné, jednoduché, dvoukřídlé s poutcem, křídla členěna příčlemi do dvanácti tabulek, pevná výplň v oblouku nad poutcem členěna paprsčitě příčlemi do čtyř tabulek. Vlysy opatřeny profilací, křídla ztužena prostými kovovými rohovníky, uzavírání pomocí plných jednokřídlých obrtlíků, závěsy válcové zapuštěné ukončené kuželkou s bambulkou. Podélná průčelí lodi jsou trojosá, členěná stejně jako západní průčelí, lisény dělí fasádu na čtyři pole, západní nárožní liséna sdružená, východní pole asymetrické. Ve druhé ose od západu v obou průčelích po jednom vstupu s kamenným ostěním s rovným nadpražím. Portálky shodně provedené, s mírně předstupujícím okoseným prahem, s patkami, uchy a lištou po obvodu. V patkách provedena rytá obdélná zrcadla s čtvrtkruhově vykrojenými rohy. Dveře dřevěné dvoukřídlé. Na severní straně novodobá výplň rámové konstrukce, s diagonálně skládanými poli, inspirovaná původními dveřmi. Kování zachováno, repasováno a znovupoužito. Na jižní straně původní svlakové dveře (patrně kol. pol. 18. stol.) dochované v autentické podobě včetně nátěrů. Lícní strana tvořena klasovitě skládaným pokryvem s rastrem oblých hlav hřebů, dochovány původní klíčové štítky, zámky, vnější kované pásové dekorativní závěsy a vzpěrné zarážky se středovým stočením. Na severní i jižní straně po třech oknech osvětlujících loď. Okenní otvory na výšku obdélné s půlkruhovým záklenkem, lemované hladkou paspartou, parapety krajních západních oken zvýšené kvůli kruchtě (poprsní zídka kůru). Výplně s děleným rámem z pásového železa (snad barokní ???), zasklení novodobé z vzorovaného skla, vnitřní pásovina novodobá. Diagonální úseky, jimiž se loď zužuje k podélným stěnám presbytáře, jsou členěny soklem, horním pásem lisénového rámu a korunní římsou, přecházejícími z podélných stěn lodi. Pole opatřeno hrubější omítkou. Na jižní straně je v poli na dvou kovových skobách zavěšen dřevěný polychromovaný krucifix I. Závěr kostela obsahuje presbytář a sakristii, ovšem v exteriéru nejsou tyto části nijak oddělené. Sedlová střecha má hřeben níže než na lodi, na východě valby, ze střední vyrůstá věž. Členění fasády přechází z lodi, podélná pole dělena lisénami (východní sdružené) na dvě nestejná pole, šikmé strany závěru členěny vždy na jedno pole. V jihovýchodní stěně pravoúhlý vstup do sakristie s kamenným ostěním. Portálek shodný s bočními vstupy lodi. Dveře jednokřídlé dřevěné rámové, na lícní straně s klasovitě kladeným pokryvem a rastrem oblých hlav hřebů (patrně kol. pol. 18 stol.), dochované včetně nátěrů a kování – vnějších dekorativních kovaných pásových závěsů, středového držadla, původního tvarovaného klíčového štítku a mladšího klíčového štítku s klikou, se kterou souvisí krabicový zámek (asi kol. pol. 19. stol.). Presbytář osvětlený od jihu a severu okny stejnými jako v lodi. Ve třech stěnách závěru po jednom na výšku obdélném okenním otvoru, severovýchodní ústí na schody do věže a ostatní do sakristie. Okenní otvory lemované hladkou paspartou. Výplně dnes neotvíravé, zasklení tvoří vzorované sklo, vsazené pomocí tmelu do křížem členěného dřevěného okenního rámu (snad barokního původu) s oblounem na lícní straně, na rámu v sakristii kovaný vinutý obrtlík (barokní?), u rámu ve schodišťovém prostoru na rubové straně spodní díly zapuštěných bambulkových závěsů (konec 19. stol.). Před okny do boků ostění kotveny dekorativní kované mříže. Na severní straně k podélné stěně presbytáře přikotven velký dřevěný polychromovaný krucifix II. Z východní valby střechy presbytáře vystupuje hranolové těleso věže, jejíž východní stěna lícuje s východní obvodovou zdí závěru (resp. je nastavěna na její koruně). Konstrukce věže je tvořena trámovým rámem bedněným prkny opatřenými omítkou (na západě oplechování hliníkovými šablonami), zakrytá poměrně subtilní cibulovou bání s osmibokou lucernou s půlkruhově ukončenými vysokými zvukovými okny, v patě cibulové stříšky lucerny jednoduše podseknutá římska; hrotnice má makovici, vrcholový kříž uložen pod kruchtou v lodi. Fasáda věže členěna po patrech kordonovými římskami s jednoduchým profilem přecházejícími přes hladké nárožní lisény. Průčelí ukončena profilovanou korunní římsou přecházející přes nárožní lisény. Západní oplechované průčelí bez otvorů. První patro věže bez otvorů. Ve středových osách druhého patra po jednom kruhovém okénku s hladkou šambránou, výplně tvořeny vyndavacím dřevěným křížem členěným rámem osazeným za lícem stěny. Ve středových osách třetího patra po jednom na výšku obdélném okenním otvoru ukončeném obloukem, jejichž spodní polovinu vyplňují dřevěné žaluzie s bambulkovými závěsy (druhá pol. 19. stol.) osazené za lícem a horní část překrývají čtvercové hodinové ciferníky.