venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) chlévy 3) stodola 4) brána Zděná usedlost situovaná v severní frontě návsi, při silnici na Budětice. Při návsi obytné stavení v okapní orientaci s barokizujícím štítem nad vjezdem do dvora. Východně od obytného stavení segmentem zaklenutá brána s rovným překladem. Na západní straně usedlosti stojí chlévy, kolmo navazující na obytné stavení. Dvůr uzavírá stodola. 1) Obytné stavení Při návesním prostoru stojí přízemní obytné stavení na vysoké podezdívce. Jižní (návesní) strana je čtyřosá, okna jsou nedělená. Interiér stavby byl již v minulosti modernizován (před r. 1976). 2) Chlévy Kolmo na obytné stavení, podél západní strany dvora, stojí chlévy sklenuté pruskými plackami. Východní (nádvorní) strana objektu je opatřena vstupy (nejméně dva) v kamenném ostění a obdélnými ležatými okénky v kamenném ostění. Korunní římsa je profilovaná. 3) Stodola Severní stranu dvora vymezuje mohutná, z kamene zděná stodola, krytá sedlovou střechou (krytina vláknocementová velkoformátová šablona - vlna), dosahující svojí délkou takřka celé šířky usedlosti. Nádvorní (jižní) strana je o dvou vjezdech sklenutých segmentem, strana severní má jeden, shodně řešený vjezd, založený zhruba ve střední části průčelí. 4) Brána V čele statku, na jeho jižní straně, stojí zděná, segmentem zaklenutá brána.