kostel sv. Víta

Dlouhý, pětiboce uzavřený presbytář s pravoúhlou sakristií po severní straně, s depozitářem v patře, následuje síňové trojlodí s lehce příčně obdélnými bočními loděmi. Při druhém poli severní boční lodi od západu byla mezi opěrnými pilíři vložena předsíň. Krovy kostela jsou středověké. Na vnějšku se uplatňují neodstupněné opěráky, přerušované římsami a vrcholící kombinací pultu a sedlové stříšky. Nárožní opěráky lodi jsou neobvykle vytočeny. Převahu zdiva mezi nimi potlačila vysoká lomená okna. Na presbytáři jsou okna, s výjimkou čtyřdílného osového, převážně trojdílná, na trojlodí trojdílná a čtyřdílná. Nápadný je rozdíl v základním pojetí kružbových vzorců. V chóru se opakují seskupení trojlistů a čtyřlistů se zaostřenými laloky. Naproti tomu v krajně rozmanitých kružbových vzorcích oken bočních lodí se převážně projevují plaménky. Do kostela se vstupuje symetricky umístěnými portály ve druhém poli bočních lodí od západu. Jednodušší lomený jižní portál, cele obnovený roku 1900,je profilován výžlabky, oblounky a páskem na zalamovaném soklu. Profilaci hlavního severního portálu obohacuje hruškovec. Profilace vyrůstá na soklících bez patiček na zalamovaném trnoži, vlastní vchod má tvar sedlový s figurálními konzolami. Severní portál chrání předsíň otevřená lomenou arkádou profilovanou výžlabky, posázenou kraby, na kružbových konzolách. Po stranách jsou osazeny fiály vrcholící kytkami s rožmberskými znaky.