socha sv. Jana Nepomuckého

Barokní socha sv. Jana Nepomuckého je situována na trojboké soklové architektuře v mírně svažitém travnatém terénu při průjezdní komunikaci poblíž vzrostlé lípy a obecního rybníka. Památka je tvořena zděným omítaným podstavcem a vrcholovou pískovcovou sochou. Podstavec je trojbokého půdorysu navozujícího symboliku Nejsvětější Trojice s lehce okosenými nárožími. Vyrůstá z nízké základové podesty; masivní dřík se mírným konkávním projmutím se směrem vzhůru zužuje a ukončen je krycí deskou s jednoduše profilovaným výžlabkem po obvodu (rekonstrukce z posledního restaurátorského zásahu vycházející z fragmentů silně poškozeného původního řešení). Ze středu čelní strany krycí desky vyčnívá kovové stáčené raménko na lucernu. Vrcholová socha v životní velikosti je orientována pohledovou stranou přibližně k jihu. Autor je neznámý, některé detaily, např. obličej, však vykazují jistou podobnost se sochou téhož světce v nedalekých Oplotech, řasení oděvu je však dynamičtější a výrazová koncepce sochy ušlechtilejší, ve srovnání s ní jde tedy nepochybně o pozdější a vyspělejší dílo. Socha světce je koncipována v lehkém kontrapostu a v poněkud sevřených objemech. Oděna je v kanovnickém rouchu, tj. klerice, rochetě s lehce odletujícími spodními záhyby a almuci. Levá ruka zlehka (palcem a ukazováčkem) přidržuje krucifix, na který světec směřuje pohledem výrazně doleva natočené hlavy v biretu s realisticky provedeným obličejem vroubeným krátkým vousem. V pravé lehce podél těla spuštěné pravé ruce přidržuje vztyčenou kovovou, zeleně polychromovanou palmovou ratolest s obloukovitě zahnutými listy. Povrch kleriky a rochety je pročleněn geometrizujícími prohlubněmi a záhyby s ostřejšími hranami. Fragmenty polychromie byly při posledním restaurování napodobivě retušovány; tj. povrch kleriky je černý, rocheta bílá se zlatookrovým krajkovým lemem, almuce světle hnědá, plintus kruhového půdorysu zelený, inkarnáty jsou pojednány veristickou polychromií. Kolem hlavy se nachází rekonstruovaná pozlacená svatozář s pěti hvězdičkami. Omítaný sokl je opatřen lomeně bílým nátěrem.