dům

Dům stojí v severovýchodní části obce, východním směrem od hlavní komunikace. Přízemní roubené stavení na obdélném půdorysu kryté sedlovou střechou s námětky (původně s břidlicovou krytinou, dnes eternitové šablony). Dům trojdílné dispozice, obytná část - světnice v pravém dílu (roubená), zadní komorochlévní díl zděný. Jihovýchodní hlavní štítové průčelí trojosé, na zděné podezdívce roubení světnice (roubení zpevněno kleštinami a ještě jednoduchou konstrukcí podstávky). Okna světnice obdélná, dvojitá dvoukřídlá čtyřtabulková (členěna do kříže) lemována dřevěnou vyřezávanou šambránou (klasicistní) s jednoduchou obdélnou parapetní deskou. Okna jsou osazena v líci. Štít domu horizontálně členěn do tří polí, spodní dvě pole jednoduše svisle bedněná s krycími lištami, dolní část pole dekorována vyřezávanou „krajkovou“ lištou. Uprostřed štítu dvojice menších oken, totožných s okny v přízemí. Horní pole členěno vertikálně do čtyřech polí, krajní pole bedněná střechovitě, střední pole pak klasovitě, vždy na střední sloupek. Sloupky jsou v tomto případě tvořeny svazkem dekorativních vyřezávaných lišt (tzv. vánočkami). Horní pole je od středního odděleno čtveřicí dekorativních krajkových lišt. Štít je ukončen valbičkou. Jihozápadní vstupní podélné průčelí čtyřosé, v jižní části světnice s dvojicí okenních os, roubení zpevněno kleštinami, mezi okny ještě podstávková konstrukce. ve střední části domu je třetí osou vstup do síně (v trámkovém portále jsou osazeny jednokřídlé dveře ). Zadní zděný díl domu s jedním malým čtvercovým okénkem ve střední části, zasazeným hluboko ve špaletě, zvenku kryt mřížemi. Severozápadní zadní štítové průčelí v západní části s jedním okénkem a ve východní části je k průčelí přistavěna zděná obdélná garáž (obdélný přístavek s pultovou střechou). Vedle garážových vrat je osazeno jedno malé obdélné okénko. Garáž zčásti omítnuta , ve východní části pak přiznány neomítnuté kamenné kvádry. Štít horizontálně členěn do čtyř polí, spodní úzké pole jednoduše svisle bedněno s krycími lištami, druhé pole široké, horizontálně členěno do tří částí (střední část bedněna svisle, krajní trojúhelníková pole bedněna střechovitě, třetí pole bedněno jednoduše svisle).Poslední pole -vrcholový trojúhelník, je bedněn střechovitě, na střední sloupek, tvořenou svazkem dekorativních lišt. Všechna pole jsou ve spodní části ukončena vyřezávanou dekorativní lištou. Ve střečdní části štítu jsou umístěna dvě okénka (jako u jižního štítu). Severovýchodní zadní podélné průčelí je z větší části chráněno bedněným závětřím, v severní zděné omítnuté části jsou pak dvě obdélná okénka (dvojitá dvoukřídlá čtyřtabulková, členěna do kříže); osazena ve špaletě, lemována štukovou jednoduchou šambránou. Na severní straně k tomuto průčelí přiléhá již zmiňovaná garáž.