brusírna skla

Přízemní roubené stavení, postavené ve svažitém terénu do L, na vysoké kamenné omítané podezdívce. Sedlová střecha v obou částech stavení, krytá natíraným plechem. Celé přízemí je bedněné. Vstupní SV stěna je tvořena zděnou částí, směrem k SZ, druhá polovina k JV je v patře hrázděná, postavená ve svažitém terénu na omítané podezdívce. V levé části je prolomena dvěma dvoudílnými zdvojenými okny v jednoduchých dřevěných šambránách s dřevěným parapetem, každé křídlo oken je děleno dřevěnými příčlemi do tří shodných polí. Shodná okna jsou v celé roubené části. Pod nimi ve zděné podezdívce tři jednoduchá dřevěná okna dělená do kříže. Mírně předsazená zděná část hlavního vstupu dělena dvoudílnými profilovanými dřevěnými dveřmi, v horní část se skleněnými výplněmi, vpravo ode dveří dvěma novějšími malými okénky. Směrem k S je do zdi vsazeno jedno novější dřevěné dvoudílné okno, dělené do kříže. Na SV straně střechy jsou uprostřed symetricky umístěny 2 komíny, mezi nimi ve střeše proraženo novodobé střešní okno. SZ boční průčelí směrem k cestě je v přízemí omítnuto, členěno dvoukřídlými zdvojenými okny ve 3 osách, v svisle bedněné lomenici s lištami pak shodnými okny ve 2 osách. Podélná část průčelí je dále bedněná, na kamenné omítané podezdívce, členěná 3 okny v dřevěných šambránách s podokenní dřevěnou římsou trojúhelného tvaru. Shodná okna jsou v celém prvním bedněném patře stavení. JZ štít je bedněný, dělený v horní části do dvou okenních os, s mírným odstupněním nad okny, ve spodní, mírně podsazené části pak do 3 okenních os. JZ průčelí je pak v bedněné části děleno do 3 okenních os okno v 3. severní ose má výraznější dřevěné ostění. V rohu je pak vsazeno oknem a dveřmi opatřený bedněné závětří. JZ stěna je pak dělena opět shodnými okny ve 3 osách. V této části a v JV střeše jsou opět vsazena 3 novodobá střešní okna. Před touto částí je v přízemí přizděna novodobá cihlová omítaná garáž se třemi okny, v 1. patře využívaná jako terasa. Pod celým prostorem síně v JV stěně se nachází prostora bývalé brusírny skla s charakteristickými řadami sdružených dvoukřídlých okének dělených do kříže, vždy ve 3 osách v JZ, JV a SV stěně. JV štítové průčelí je jednoduše roubené, lištované, dělené vodorovně do 4 pásů. V horní části jsou lišty paprsčitě uspořádány, další pás je oddělen falešnou kočičí promenádou z půlobloučků, pod nimi jsou ve 2 osách vsazena malá jednoduchá dvoukřídlá okénka dělená do 6 čtvercových polí, s trojúhelnými nadokenními dřevěnými římsami, pod nimi opět tatáž falešná kočičí promenáda, a dvoukřídlá okna ve dvou osách, pod nimi je vodorovná lišta, v dalším pásu v 1. patře jsou pak ve 3 osách vsazena 3 okna.