městský dům

Nárožní jednopatrový dům. Střecha - plechové šablony. Průčelí do náměstí dvouosé, v přízemí dvě široká segmentová okna. V patře mezi okny s trojúhelníkovou nadokenní římsou oválný medailon. Do Tylovy ulice 8 oken. os, z toho jen první dvě mají úpravu s trojúhelnými nadokenními římsami shodnou s průčelím. Ostatních 6 patří k části poněkud ustupující z líce a prohnutí. Hlavní římsa z několika pravoúhlých ústupků. Na nároží pod svrchní vrstvou omítky černé obdélníky s bílými obrubami a kolem 1. osy (okno v přízemí i v 1. posch. do Tylovy ulice). Černý rámovací pruh s bílým obroubením. Kontury rýsovány do vlhké omítky, do níž také barveno (stav 1962, dnes zaniklé). Přízemí plochostropé, pozměněná dispozice, vstup z boku bohatě vyřezávanými klasicistními dveřmi (míry - světlost portálu: šířka 123 cm, výška 278 cm). V pozadí dvora při Tylově ulici budova se třemi souběžnými valeně klenutými prostorami. Levá místnost přístupná pozdně renesančním portálkem s pilastry a akantovými hlavicemi na soklících vyplněných rostlinným motivem a s rolverkovými kartušemi nad pilastry v přímém překladu. (zbořeno v 70. letech) motivem (zbořeno v 70. letech, torza portálku v muzeu). Dům má vlevo vzadu valeně klenutou místnost se 2 trojúhelníkovými výsečemi s přetínanými hřebínky. Dva valeně klenuté sklepy při uliční čáře, jeden při náměstí, druhý (spojený spolu s chodbičkou) asi uprostřed délky parcely. (autor popisu: F. Vaníček, J. Herout)