náhrobek rodiny Röthlingshöferovy

Náhrobek se nachází na cerhovickém hřbitově, cca ve středu jeho západní zdi. Jedná se o pískovcovou stélu, doplněnou dvěma nižšími, rovněž pískovcovými křídly, pod níž spočívá rozměrná žulová náhrobní deska s dvěma pískovcovými sloupky. Stéla je členěna soklem a završena nízkým, segmentově zakončeným frontonem, vynášejícím kříž. V její ploše se nachází nápisová deska se jmény zesnulých: JOHANN RÖTHLINGSHÖFER (1846-1887), KAREL RÖTHLINGSHÖFER (1849-1885), JOHANNA RÖTHLINGSHÖFER (1827-1895). Nad ní je v ose umístěn bronzový medailon o průměru cca 16 cm, s portrétem Johanna Rothlingshöfera od J. V. Myslbeka. Jedná se o nízký reliéf, znázorňující profil staršího muže výrazných asketických rysů. Na křídlech, završených nízkou sedlovou stříškou jsou umístěny nápisové desky se jmény dalších členů rodiny.