výšinné opevněné sídliště - hradiště, archeologické stopy

Hradiště umístěno po levé straně silnice vedoucí z Křenova do Moravské Třebové, téměř na konci obce Dlouhá Loučka, za domem čp. 97, na nevýzazné protáhlé ostrožně mezi dvěma potoky. Majitelé tohoto objektu jsou zároveň vlastníky parcel 2960; 20 a 18, na který se rovněž pozůstatky vodního hrádku nacházejí a přístup k němu je značně znesnadněn. Půdorys hradiště je lichoběžného půdorysu, orintovaný JZ - SV. Zajímavé je, že pro jádro hradu nebyla použita špice ostrožny jak bývalo obvyklé, ale část jihozápadní. Jádro obehnáno hlubokým příkopem a valem, val vysoký 4,5 - 6 metrů, příkop 14 - 18 metrů široký. Z vnější strany ho vymezoval kamenný val. Jádro hrádku je přístupné pouze z části, jižní polovina je zahrazena vysoký plotem, z plánů je však možno usuzovat, že v jižním cípu je vyvýšená plocha, která může skrývat zbytky zdiva. Na severovýchodě je patrný valek, zřejmě zbytek po ohrazení. Předhradí má tvar opět zhruba lichoběžný, k severu se zužuje zhruba do šířky 30 metrů. Dlouhé je okolo 100 metrů a je výškově odstupňované. Na ploše přehradí nejsou stopy po plánovité zástavbě, tak jako u hradiska u Radkova, nešlo tady zřejmě o opevněné osídlené podhradí. Příkop chránil předhradí ze severozápadu, fortifikaci na východě obstaral potok Třebůvka ve spolupráci s náznakem valu na jihovýchodě předhradí a trojúhelným pahoprkem na východě.