poklona

V poli poblíž křižovatky silnic mezi Novým Šaldorfem, Popicemi a Havraníky stojí půvabný příklad vrcholně barokní drobné sakrální architektury. Poklona obdélného půdorysu má čelní průčelí prolomené půlkruhově zaklenutou nikou, která je po stranách flankována dvojící nárožních pilastrů, členěných nahoře a dole oblouny. Římsové hlavice pilastrů jsou součástí bohatě profilované korunní římsy, která vymezuje spodní stranu štítu tvaru neúplného trojúhelníku. Rozeklaný štít je na bocích rámovaný profilovanými, nahoře ostře přeťatými diagonálami říms. Do tympanonu je vložena kamenná nápisová deska s datací 1714 a torzálně dochovaným jménem donátora: [IOHANNES] / [FRANZEEL] / [1714] //. V nice se nachází na hranolovém ořímsovaném soklu rustikální kamenná skulptura sedící polopostavy Madony s Ježíškem.