socha sv. Barbory

Socha sv. Barbory je situovaná v severní části městečka, při cestě do Poličan. Pískovcová plastika v životní velikosti stojí na hranolovém pilíři s odstupněným soklem. Pilíř, zdobený rytými, v rozích konkávně vykrojenými poli, ukončuje odstupňovaná profilovaná římsová deska, na které je usazen vlastní podstavec sochy. Světice, orientovaná k jihu (směrem k městečku), je zachycena ve výrazném kontrapostu s uvolněnou pravou nohou a s bohatě nařasenou drapérií. Spodní tuniku člení vertikálně nařasené záhyby, dynamicky tvarovaný plášť, z části odkrývající levý bok, je přetažený přes pravou pokrčenou nohu. Levou rukou se světice opírá o svůj atribut, věž s třemi okny, v pravé pokrčené ruce drží pohár. Širokou tvář světice lemuje zvlněný účes, upevněný na šíji a završený korunou. Předmětem ochrany je socha sv. Barbory (socha s podstavcem) na č.parc. 129.