podstavec sochy sv. Barbory

Podstavec se nachází před menším parkovištěm, na zelené ploše mezi dvěma mohutnými vzrostlými lípami. Hranolovitý pilíř z hořického pískovce je tvořen širší soklovitou částí ze tří kolmo kladených bloků spojených maltou, užší střední část odstupňovaná drobnou profilací, rovněž z kolmo kladených bloků. Čelní strana je členěna vpadlým obdélným polem, v jehož ploše je naznačen lomený oblouk a slepá kružba a vyveden nápis (viz EL z r. 1970 ?). Horní část pilíře je členěna profilovanou římsou a valbovitě zakončená. Na desce z umělého kamene byla umístěna socha sv. Barbory. V roce 2010 byla socha sv. Barbory osazena na novém místě před dům čp. 72 na Komenského nám. v Kutné Hoře - Vnitřním Městě (viz nové rejst.č.94225/2-1057). Podstavec sochy zůstal na svém původním místě v ulici U havírny v Kutné Hoře - Žižkově. Předmětem ochrany je podstavec na příslušném pozemku v Kutné Hoře-Žižkově.