socha sv. Vojtěcha

Barokní pískovcová socha stojící na vysokém podstavci s čtvercovým soklem působí celkově uzavřeným dojmem. Postava světce stojí na oblaku (?) a je oděna v dlouhý plášť, který je vpředu sepnut na prsou. Na zádech sv. Vojtěcha lze identifikovat jakýsi ornát se střapcem. Postoj i gesta (chybí ruce) jsou vzhledem ke stavu sochy špatně čitelné. Hlava světce spolu s mitrou jsou viditelnými novodobými doplňky. Podstavec je ze všech čtyř stran vyzdoben nízkým reliéfem, pravděpodobně se scénami, vážícími se k postavě světce. Socha byla restaurována Miloslavem Smrkovským a poté přemístěna z Kutné Hory do nedaleké obce Hořany dne 28. 8. 1999 (dle nápisu v dolní části soklu). Předmětem ochrany je socha sv. Vojtěcha na příslušném pozemku.