sousoší sv. Jana Nepomuckého, sv. Antonína Paduánského a sv. Josefa

Sousoší sv. Jana Nepomuckého se sv. Antonínem Paduánským a sv. Josefem je dnes součástí ohradní zdi mezi domy čp. 685 a čp. 317, které stojí v pravidelné zástavbě na SV konci Tyršovy ulice v S části města. Sousoší kdysi stávalo na cestě do Chotusic (viz. Soupis). Trojice světeckých postav v mírně podživotní velikosti (materiálem je jemnozrnný pískovec) je umístěna na trojdílný, výškově odstupněný podstavec, zapuštěný do hmoty ohradní zdi (napodobující zřejmě dispozičně původní kamenný podstavec). Středem kompozice je socha sv. Jana Nepomuckého tradičního ikonografického typu v podobě stojícího světce v kanovnickém šatu, držícího v diagonální poloze velký krucifix. Po pravé straně sv. Jana je umístěna socha sv. Josefa, držícího v rukou Ježíška, po straně levé je to pak obdobně ztvárněná figura sv. Antonína Paduánského. Dnešní, rustikální charakter sousoší je pravděpodobně z velké části dílem jednotlivých historizujících oprav, tak povětrnostních vlivů působících na materiál díla. Úbytek kamene (především v obličejových partiích a šatu) způsobil znejasnění původní modelace a jasnost tvarů. Předmětem ochrany je sousoší sv. Jana Nepomuckého se sv. Antonínem Paduánským a sv. Josefem na vymezeném pozemku.