sokolovna

Mohutná vyšší patrová budova stojí S od náměstí, na hranici historického jádra v rozvolněné uliční frontě na SZ-JV ose. Sokolovna má symetrický obdélný půdorys, s podélně řazenými hmotami. Hlavní část se sálem je umístěna ve středu, na SZ konci jsou na nárožích umístěny dvě kvádrové věže a na JV přiléhá k hmotě podélný trakt s hlavním vstupem. Na SZ konci vystupuje z hmoty konvexně prohnutý závěr sálu. Střechy jsou mansardové, kryté plechem, otevřené na středu dvěma větracími věžičkami. Fasády jsou prosté, rámované soklem, výraznou korunní římsou a vlysem s jemnými lisenami. Průčelí je úsporně zdobené štukem. Hlavní SV průčelí do ulice je členěno 3+5 okenními osami. Okna jsou většinou obdélná, v patře velmi vysoká. Vstupní trojosá část v levé části je ve středu zvýrazněna rizalitem, v přízemí otevřeným ozdobným zalamovaným portálem a v patře s arkýřem. Arkýř je zakončen ozdobným štítem s oválným oknem, který se objevuje i na ozdobné atikové stěně nad středem průčelí. Na štítě nad průčelím je umístěna bronzová socha sokola. Boční fasády jsou zdobeny úsporněji, ale okna jsou opatřena nadokenními římsami a horní části jsou členěny štukem, či drobnými okénky. Zadní JZ fasáda je hladká, bez výzdoby. Předmětem ochrany je dům čp. 471 a pozemek st. 825.