socha Svobody - pomník obětem válek

Pomník vystavěný někdy ve 20. letech 20. století a věnovaný obětem světové války v letech 1914 - 1918 z obce Sloupnice, signovaný sochařem F. Koukolem z Ústí nad Orlicí, byl po druhé světové válce doplněn deskou s výčtem obětí války z let 1938 - 1945 a v horní části doplněn letpočtem "1939 - 1945". Pomník je pískovcový, rovněž vrcholová socha je z pískovce. Pomník je osazen na pódium ze tří ustupujících desek, je tvořen dvěma na sebe osazenými, jehlancovitě se zužujícími bloky a vrcholovou sochou personifikující Svobodu. Spodní blok nese v čelní straně ve třech sloupcích vytesaný výčet celkem dvaačtyřiceti jmen obětí první světové války z obce, včetně uvedení čísla popisného jejich domu. Horní blok je pojednán nápisem "OBĚTEM / SVĚTOVÉ VÁLKY / 1914. - 1918: / a zdoben reliéfy zlomených okovů a zlomeného meče se stuhou. Po roce 1945 byla k hornímu bloku upevněna deska s výčtem devíti jmen, obětí druhé světové války, s jejich životními daty, a vtesán již výše zmíněný letopočet "1938 - 1945". Vrcholová socha, inspirovaná antickými vzory a oděná do splývajícího řasnatého roucha, s vavřínovým věncem ve vlasech, představuje Svobodu. V pravé předpažené ruce drží pochodeň, levou rukou přidržuje u nohou opřený štít se státním znakem nově vzniké Československé republiky (znaky Čech, Moravy, Slezska a Slovenska; bez Podkarpatské Rusi).