kostel sv. Vavřince

Dvoulodní podélný orientovaný kostel s protáhlým odsazeným polygonálním presbytářem. Objekt, původně gotický, je postaven z kamenného a smíšeného zdiva omítnutého hladkou vápennou omítkou. Zastřešení sedlovými a valbovými střechami, pokrytými černými eternitovými šablonami a plechem. Před západní průčelí kostela předstupuje celou svojí hmotou mohutná třípatrová věž přibližně čtvercového půdorysu. Horizontálně je členěna dvojím odsazením ve třetinách a ukončena hladkou korunovou věžní římsou. Věž je ukončena jehlancovou, složitou stupňovitou střechou, ukončenou štíhlou a vysokou jehlancovou špicí. V ose každého průčelí jsou při patě střešní konstrukce arkýřovité vížky na dvojdílných krakorcích, ukončené štíhlými jehlancovými střechami. Krytina z černých eternitových šablon, středová špice završující střešní konstrukci je kryta mědí. Omítka věže vápenocementová, bez dalšího plastického členění. V horním patře se nacházejí okna v kamenných ostěních různých tvarů - v západní a severní stěně okno půlkruhově zaklenuté, na východní stěně hrotité ve tvaru oslího hřbetu, v jižní stěně okno se zbytky trojlisté kružby s jeptiškou. Kromě toho jsou v horních dvou patrech věže osazeny klíčové střílny. Na jižní straně věže válcovitý přístavek se šnekovým schodištěm, zastřešený kuželovitou střechou krytou černým eternitem. V západním průčelí věže obdélný pískovcový portál jednoduše profilovaný, lemovaný po obvodu páskou a ušima. V nadpraží portálu vytesán letopočet 1750. Nad portálem ležaté oválné okno a nad ním litinová pamětní deska s německým nápisem. V severním a jižním průčelí věže v horním patře jsou hodinové ciferníky. Na věž navazuje východním směrem hlavní loď s protáhlým odsazeným presbytářem, trojboce uzavřeným. Ve vrcholech presbytáře a v severním průčelí lodi hladké opěrné pilíře. Prostory mezi opěráky presbytáře jsou upraveny jako přízemní otevřené výklenkové kaple se segmentovitě zaklenutými čelními oblouky. Okna severního průčelí lodi a presbytáře jsou obdélná, půlkruhově zaklenutá, bez šambrán a parapetních říms: v blízkosti věže dvě ležatá oválná okénka. Fasáda bez plastického členění je ukončena profilovanou korunní římsou, omítka štuková, ve žlutošedé barevné kombinaci. K jižnímu průčelí hlavní lodi přiléhá zbarokizovaná loď boční, která je kratší a nedosahuje k závěru presbytáře. Má obdélný půdorys, průčelí jsou členěna hladkými lesenovými rámy nesoucími profilovanou korunovou římsu. Okna obdélná, polokruhově zaklenutá. V západní části průčelí je hladký obdélný pískovcový portál s okoseným rohem a nad ním ležaté oválné okno. Okna obdélná, na parapetní římse s profilem, bez šambrán. Na východní zeď boční lodi navazuje sakristie začleněná do hmoty jižní přístavby. Jihovýchodní roh má okosený. Před jižní průčelí je přistavěna předsíň obdélného půdorysu, zastřešená sedlovou střechou krytou černým eternitem. V jižním průčelí půlkruhově zaklenutý portál v hladkém ostění; po jeho stranách nárožní odsazené toskánské pilastry nesoucí úseky korunní římsy, na které nasedá trojboký štít. Boční průčelí předsíně jsou členěna jednoduchými lesenovými poli a ukončena profilovanou korunní římsou. Omítka boční lodi štuková, základní plochy žluté, vystupující články světle šedé. Hlavní loď sklenuta třemi poli křížové klenby, presbytář s dvěma poli křížové klenby s konchou v závěru. Boční loď klenuta valenou klenbou s lunetami, jižní předsíň rovněž. Podvěží sklenuto křížovou žebrovou klenbou s okosenými žebry a reliéfním klenákem. V západní části lodi se nacházela dřevěná novogotická kruchta nesená dvěma kovovými sloupky, která byla v roce 1994 odstraněna. V současné době je kostel bez kůru. Obě lodi jsou mezi sebou propojeny dvěma vysokými a jedním nízkým obloukem s valeně klenutými polokruhovými oblouky. Přízemí sakristie klenuto valenou klenbou se čtyřbokými lunetovými výsečemi. V oknech železné plátové okenice.