venkovský dům

Zděná usedlost s roubenou světnicí, stavba štítové orientace, završená sedlovou střechou. Průčelí s dvěma sdruženými okénky je ukončeno mírně předsunutým bedněným štítem se dvěma novodobými nečleněnými okénky. Na obytné jádro (ve V části dispozice) navazuje chlév. K objektu přiléhá zahrada, vymezená od návsi dřevěným plotem. Tvářnost celku nepříznivě ovlivnily novodobé úpravy - okolo poloviny 20.století došlo k výměně oken a dveří, počátkem 90.let 20.století pak k výměně střešní konstrukce a výměně bedněného štítu za nevhodnou lomenici s nečleněnými opkénky, dále pak k zrušení valbičky a vikýře na schoz sena. Předmětem ochrany je chalupa čp. 3 a příslušný pozemek. Pozn.: Z hlediska radikálních novodobých úprav doporučujeme provést podrobnější dokumentaci, případně zvážit možnost zrušení prohlášení.