venkovský dům

Venkovský přízemní dům obdélného půdorysu byl situován na jihozápadním okraji obce, v blízkosti vodárenské věže. Stál na náspu hráze Kovářského rybníka nad ramenem říčky Klejnárky, po levé straně silnice směřující na Kutnou Horu. Dům charakterizovala roubená konstrukce s trámy spojenými na rybinu, opatřená mazanicí, omítkou a vápenným nátěrem, nízká podezdívka z lomového kamene a polovalbová střecha s přesahem střešních trámů, se šindelovou, později lepenkovou krytinou. V hlavním dvouosém průčelí vynikal svisle bedněný štít, stejně jako v jednoosém západním průčelí. Pohledové severní průčelí mělo dvoukřídlé dveře do síně v zárubni a tři okenní otvory. Dům byl řešen jako dvoutrakt. Vlevo se nacházela světnice a komora, vstupní síň a průchozí klenutá černá kuchyně s komínem a vpravo dvě světnice a komora. Masivní stěny, klenba i sopouch černé kuchyně byly precizně vystavěny z kvalitních pálených cihel spojovaných vápennou maltou a povrch pečlivě omítnut a uvnitř obílen vápenným nátěrem. Součástí původních konstrukcí byly i trámové záklopové a bedněné stropy a hambalkový krov. Předmětem ochrany: dům čp. 119 a příslušný pozemek. Dne 29.1.2021 byl z podnětu Národního památkového ústavu podán podnět ke zrušení prohlášení věci za kulturní památku. Pro havarijní stav je od roku 2000 evidován v Seznamu ohrožených nemovitých památek, od roku 2007 mezi nejvíce ohroženými kulturními památkami. Dlouhodobou neúdržbou za předchozích majitelů se stavebně technický stav objektu neustále zhoršoval, a to i přes snahu o jeho řešení ze strany orgánů památkové péče. V současné době z celé stavby zůstaly pouze obvodové zdi černé kuchyně (komín se zřítil na konci roku 2020). Stavba jako celek tedy de facto zanikla a zbylá část černé kuchyně sama o sobě nevykazuje takové památkové hodnoty, aby nadále zůstala památkově chráněným objektem. Pozemek stavby je součástí Městské památkové zóny Nové Dvory a je tudíž v zájmu památkové péče, aby nebyl narušen památkový ráz této lokality, která je zároveň prostředím památkově chráněné vodárenské věže.