kaple sv. Vojtěcha

Volně stojící drobná zděná neomítnutá stavba (cihly, místy opracované pískovcové detaily) obdélného půdorysu stojí v polích, SZ od obce Bylany. Prostor kolem kaple je v terénu zahlouben o cca 2 m. Jižní stranu jednoprostorové stavby tvoří převýšené průčelí s náznaky trojúhelného štítu a výklenkem se sochou sv. Vojtěcha (forma výklenkové kaple s navazující stavbou). Nad výklenkem se zvedá rovná profilovaná římsa, pod níž vyniká vlys s reliéfním jednořádkovým pamětním nápisem. Hranolové zakončení štítu vrcholí kamenným latinským křížem. Přilehlou stavbu kryje sedlová střecha o nízkém sklonu z kamenných desek. Do interiéru se vstupuje z JZ strany jednoduchým pravoúhlým portálem s kamenným ostěním. Na stavbu navazují dva úseky teras z lomového zdiva s pískovcovými deskami. Pískovcová socha sv. Vojtěcha stojí na hranolovém podstavci s volutovými křídly, rytými zrcadly s vykrojenými rohy a projmutou římsou. Světec stojí na pravé noze, levá je pokrčena. Je oděný v biskupské roucho, které přidržuje levou rukou. Pravá ruka je mírně pozvednuta do úrovně pasu, s obtáčejícím lemem pláště. Pohled směřuje mírně doprava. Předmětem ochrany je kaple se sochou sv. Vojtěcha a příslušný pozemek.