kamenný kříž

Kamenný kříž stojí na Z okraji obce při rozcestí do Mstětic a Brandýsa n.L. Materiál šedý pískovec. Na ploché betonové desce je osazen kamenný sokl obdélného půdorysu. Esovitě profilovaný pískovcový podstavec čtvercového půdorysu ukončuje stupňovitě profilovaná římsa. Na čelní straně podstavce vyniká reliéfní kruh, tvořený čtveřicí oddělených kruhových úsečí. V kruhu je vytesána pětiřádková legenda: O: T:/ nakladala/ na tento kříž/ za rychtaře Ja/ na Chrdle". Po stranách kruhu je vyryto dvojčíslí letopočtu: 18-00. Na podstavci stojí vysoký směrem vzhůru se zužující hranolový pilíř s ionizující hlavicí, tvořenou oblounkem, vlysem s píšťalami a volutami, z jejichž středu vychází palmeta. Pískovcový latinský kříž ve vrcholu má jetelovitě ukončená ramena. Korpus Krista chybí. Předmětem ochrany je kamenný kříž na příslušném pozemku.