sloup se sousoším - morový sloup

Pískovcový sloup se skládá z podstavce, vlastního sloupu a vrcholového sousoší Piety (cca 60 cm). Stojí před domem č.p. 20 na náměstí, blízko uliční fronty. Sestává ze soklu, zakončeného profilací a nesoucího hranolový podstavec, opatřený vpředu a vzadu nápisy. Zadní identifikuje objednavatele sloupu:" KE CTI A CHV / ALE MATICE / BOZI WISTA / WIEL IOHAN / NES, FRAY - / MIESSCAN A / PERNICARZ / GEVICKY", druhý má také chronogram v nápisu: " MatrIs DoLoro / sae StatVam / exstruxi Curavit / CaroLus Foyth / Senator / 1811 / DNE 14. 8 BRIS" (Oktobris) (dnes je nápis místy tmelený a špatně rekonstruovaný, tudíž částečně nesrozumitelný). Nad prostorově výraznou římsou soklu je patka hladkého sloupu s jednoduchou hlavicí a na ní stojí sousoší. Panna Marie drží na kolenou mrtvého Krista a zároveň jej natáčí k divákovi. Nohy Krista jsou pokrčené do pravého úhlu a levá ruka mu padá dolů. Panna Marie obrací oči k nebi a v horní části zad má upevněnu svatozář s mandorlou z plechových pozlacených trojúhelníků. Patka sloupu nese na plintu datum 1893. Sloup je obehnaný dobovým zábradlím s dvoukřídlou brankou. Zábradlí tvoří vertikální hladké pruty, zakončené rozklepáním do špiček a tří horizontální pruty, které je křižují. V místech křížení jsou kovářsky zpracované ozdoby a ve spodní části v každém vymezeném poli diagonálně se křížící krátké pruty. Pieta je vytvořena z maletínského pískovce, s charakteristickými železnými broky.