pomník vojenským obětem napoleonských válek

Materiálem díla je pískovec. Pomník má 1,3 m hluboké základy, na kterých stojí podstavec z pěti balvanů (2x1,5 m) Na podstavci je položena 2,2 m široká plotna, která tvoří základnu pro obelisk, vysoký 4 m. Obelisk byl nalezen v blízkém lese, je mírně kapkovitého tvaru, spíše zploštělý. Celková výška pomníku činí 6 m a na jeho vrcholu je umístěna železná plastika dvouhlavého orla (0,45x1,3 m). Plastika se skládá ze čtvercového plintu, na kterém je umístěna koule a na ní stojí orel s rozepjatými křídly. Pomník je uprostřed čelní strany obelisku opatřen litinovou tabulkou s nápisem: "1813-1814 zemřelo po slavných bitvách na rány a nemoce v hlavní polní nemocnici č. 39 v Jevíčku u vědomí věrně vykonané povinnosti vojáka 215 Rakušanů, 8 Rusů, 20 Prusů, 133 Francouzů a byli zde pochováni. Pokoj jejich popelu." tabulka je připevněna do vysekané prohlubně a přidržují ji železné skoby. Nad tabulkou je umístěn prostý litinový kříž s hladkými rameny. Na levé straně obelisku je vytesána datace 1887, která kámen určitě zdobila ještě před převezením z lesa na dnešní místo.