park

Kolem hrobky byl současně se stavbou zřízen park. Je v anglickém stylu a zřízení vyšlo na 25000 zlatých, což byla desetina nákladů na stavbu celé hrobky. Krajinářský park kolem hrobky navrhl knížecí zahradník Rudolf Wácha, spolutvůrce zámeckého parku na Hluboké. Práce probíhaly od počátku roku 1875, kdy Wácha nechal přivézt převážně z Netolic a Hluboké 600 sazenic buku, 400 habrů a 1000 dubů. Stabilita cest byla zajištěna zbytky cihel z blízké cihelny, vybudované pro stavbu knížecí hrobky. Park utrpěl značné škody při vichřicích v srpnu 1957 a v únoru 1967, kdy padly nebo musely být odstraněny desítky stromů, převážně smrků. V 70. letech proběhla postupná regenerace porostů v parku u hrobky. Kompozice parku je širokou hlavní komunikací předělena na dvě poloviny odlišného charakteru. Těžištěm jižní poloviny parku je monumentální stavba hrobky. Tato část je protkána jednoduchou cestní sítí, symetrickou podle osy stavby. Severní polovinu omývanou rybníkem tvoří rozlehlá louka se solitérami a skupinami stromů, ohraničená břehovým porostem. Hrobka je umístěna uprostřed oválné plochy, ohraničené hradbou smrků s větvemi převislími až k zemi. Vysoké tmavé porosty uzavírají tichý pietní prostor určený k meditaci. Smrky jsou obklopeny listnatým porostem dubů a buků. kterým prochází okružní cesty přes louky s kompaktními smrkovými rondely. V okraji louky východně od hrobky se nachází přízemní stavba bývalé fary s novogotickými prvky. Před hlavním průčelím hrobky se otevírá průhled širokou osovou komunikací na solitérní stromy v severní části parku. Příčná hlavní komunikace je na jižní straně lemována tvarovanou smrkovou stěnou, která chrání intimitu jižní poloviny parku, zároveň však degraduje dlouhé průhledy, propojující obě poloviny parku. Komunikace navazuje východně na oblíbenou promenádu na hrázi rybníka Svět, propojující hrobku s Třeboní. Na západní straně cesta ústí u gotického hřbitovního kostela sv. Jiljí. Cestní síť v parku je tvořena výrazně profilovanými komunikacemi s pískovaným povrchem. Severní polovinu parku tvoří rozlehlá otevřená louka s pečlivě rozmístěnými solitérami a skupinami stromů, vymezujícími dlouhé průhledy. Pobřežní porost stromů je zapojený a neprůhledný, pouze s vyšlapanou pěší okružní cestou. Přibližně v ose parku je do břehu zaříznut záliv bývalého přístaviště. Dřevinnou skladbu tvoří v celém parku převážně duby včetně obvodových porostů a řady solitér. Zastoupeny jsou dále převážně buky a lípy, v okolí hrobky smrky. Exotické dřeviny jsou pro rybnik užity pouze výjimečně.