fara

V roce 1877 byl vystavěn v blízkosti hrobky strážní domek, upravený v roce 1888 na faru, ve které bydlel farář až do roku 1947 a sloužil zde mši každý den. Jedná se o budovu na nevysokém soklu půdorysu do L s přestavěným obdélným křídlem. JZ hlavní průčelí je tříosé, přičemž střední osa v podobě drobně vystupujícího rizalitu je vybavena trojúhelným štítem. Vstup s profilovanou lomenou segmentovou archivoltou je přístupný po vyrovnávacím kamenném schodišti. Nad vstupem je okno gotického tvarosloví (kruhový trojlalok) s okoseným ostěním. Boční dvě osy mají segmentově zaklenutá okna s dřevěnou dvoukřídlou osmitabulkovou výplní. Štukové šambrány vystupují z plochy fasády a mají ryté kvádrování v horní části. Plochy bočních částí průčelí členěny štukovými lisenami s kvádrováním. V soklu pod pravým oknem obdélné okénko sklepa. JV průčelí je děleno lisenou na dvě nestejně velké části, kratší levá část má dvojici sdružených oken; větší část vpravo má totéž, navíc mírně vpravo od centrální osy průčelí boční vstup. Sdružená okna jsou stejného typu jako na JZ průčelí, pouze šambrány jsou sloučeny do jedné společné. Vstup je segmentově zaklenut, zdoben je šambránou s rytým kvádrováním v horní části. SZ fasáda krátkého křídla je lemována lisenou s kvádrováním, v ose je sdružené okno. Na nároží navazuje zídka se segmentovou brankou. Dále pak navazuje přestavěná část. SV fassáda členěna obdobně kvádrováním, jeden segmentem sklenutý okenní otvor zaslepen. Na jižní straně přestavěné části před zídkou je jedno drobné nevysoké segmentem zaklenuté okénko s malovaným rámováním. SZ fasáda bez členění, SV se dvěma drobnými okénky stejného charakteru jako na jižní stěně, vlevo navíc široký pravoúhlý vjezd s dvoukřídlou branou s novodobou výplní. Nároží jsou zdobena malovanou lisenou. Na SV fasádu původní části přechází zídkou se segmentem sklenutou brankou. V podstřeší jest profilovaná římsa, přerušená štítem nad vstupem. Přestavěná část má jednoduchou pravoúhlou římsu. Zastřešení je valbové, krytina je pálená keramická typu bobrovka. Nad stříškou štítu vstupu leží zděný komín čtvercového průřezu. V hřebeni SV křídla komín s kovovou vložkou.