městská brána, zbytky pilířů

Brána se nacházela na západním konci náměstí, při výjezdu z města na Kutnou Horu. Stála na místě starší, barokní brány. Na obdélném půdorysu byly vysoké hranoly členěné bodováním, střídavě širokým a úzkým pásem a ukončené jednoduchou římsou s cimbuřím. Ve střední části pilířů byly štíty se znaky, a to na městské straně. Zbytky pilířů městské brány byly na konci 80. let 20. století rozebrány z důvodů rozšiřování silnice. Pozůstatky kamenného zdiva brány jsou naskládány u schodiště na severní straně budovy zámku (nedůstojné a naprosto nevhodné uložení s nánosy hlíny a dřeva). Štuky z brány se zdokumentovaly a uložily v restaurátorské dílně kutnohorského sochaře a restaurátora Josefa Pospíšila. Předmětem ochrany je městská brána (zdivo provizorně uložené severovýchodně od zámecké budovy na parc.č.498). Štukové fragmenty jsou uloženy v dílně kutnohorského restaurátora Josefa Pospíšila.