zámek

Jednopatrový zámek na obdélném půdorysu s vyčleněnou třípatrovou věží a nakoso postavenou severovýchodní nárožní věží ve výši jednoho patra. Stojí na mírné vyvýšenině v jihozápadní části města, těsně za hranicí městského opevnění. Volně stojící budova je z části podsklepena, omítnutá, s fasádou členěnou horizontálně plochou soklovou římsou, mezi přízemím a patrem jedenkrát odstupněnou kordonovou římsou, bohatě profilovanou a oblamovanou římsou nad okny prvního patra a korunní římsou, které se uplatňují na všech fasádách. Vertikálně člení fasádu sdružené lizény mezi okenními osami. V některých místech fasády jsou v uplatnění lizén nepravidelnosti. Omítka vpadlých polí je hrubozrnná s růžovým nátěrem. Architektonické prvky jsou hladké, bílé, kromě vstupního portálu v přirozené barevnosti pískovce. Vnitřní dispozice je nepravidelná, převážně dvoutraktová. Okna jsou pravoúhlá šestitabulková s parapety a štukovými šambránami s ušima. Západní průčelí (vstupní): jedenáctiosé, bez soklu, v páté ose vstupní portál v pískovcovém ostění se silně stlačeným půloválným záklenkem, profilovaným dvojitou lištou a při vnitřním okraji s ustouplým páskem. Velký dvouvrstvý klenák a nad ním stlačená profilovaná nadpražní římsa s rovnými konci. Vymezené cvikly mají trojúhelníkové výplně. V portálu jsou osazeny dřevěné dvoukřídlé dveře se šesti tabulkami skleněných výplní na každém křídle. V nadpraží osazena do záklenku portálu černě natřená kovaná pozdně barokní mříž s osově komponovaným akantem. Nad portálem je kamenná znaková deska se dvěma páry aliančních znaků v rolverkových kartuších s nápisovými páskami - Prokop Podstatský z Prusinovic (ve znaku jelení parohy) a Kateřina z Nevědomí (ve znaku tři zkřížené lilie) a Jetřich Podstatský z Prusinovic a na Jevíčku (ve znaku jelení parohy) a Eliška z Fulštejna ( ve znaku tři meče zabodnuté do jablka). Jižní průčelí: čtyřosé. Východní průčelí (směrem k městu) je v levé části sedmiosé, v pravé trojosé, dělí je vystupující třípatrová, jednoosá věž. Věž má mohutné opěráky na nárožích, nesoucí nahoře obíhající římsu - z čela je mezi opěráky probourán otvor s typovým tříkřídlým oknem. V horní třetině je opět obíhající římsa a věž je zakončena podstřešní římsou a jednoduchou stanovou střechou. Severní průčelí je čtyřosé, v přízemí bez oken, v patře jsou všechna okna slepá. Na severovýchodním rohu vystupuje jednopatrový rizalit. Střecha mansardová, krytina bobrovky, vystupují z ní segmentově zaklenuté arkýře s oválnými okénky. Krov: vaznicová soustava se dvěma středními vaznicemi.