kašna

Klášter cisterciáků v Oseku je významnou dominantou na úpatí Krušných hor a řadí se k nejvýznamnějším památkám České republiky. Kašna, či správněji fontána je tvořena oválným, ne příliš hlubokým, bazénem, v něm jsou nad sebou na poměrně mohutných profilovaných nohách umístěny dvě na vnějších stranách výrazně profilované pískovcové mísy složitého konvexně-konkávního půdorysu. Horní mísa má horní zakulacený okraj opatřen žlábky, aby z ní stékající voda tvořila jednotlivé praménky. Její noha je ozdobena po obvodu čabrakami. Nahoře je fontána zakončena pískovcovou plastikou s motivem skaliska, po němž se plazí obojživelná havěť. Například hadi, žáby a ještěrky. Na vrcholu skaliska je vyústění vodovodního potrubí vodotrysku.