zahrádka I. (severní) s oplocením se sochařskou výzdobou

Zahrádka I. (severní) s oplocením se sochařskou výzdobou se nachází v severozápadním koutě nádvoří prelatury. Její plocha je dnes zatravněna. Od nádvoří ji odděluje sedmi pilíři nesený dnes litinový plot o šesti polích, který spolu se svým pandánem (plotem jižní zahrádky) tvoří v půdorysu nálevku zužující se k západu, k hlavnímu portálu konventu. Na západ se tato nálevka rozšiřuje nejenom pozvolným rozevíráním, ale i téměř pravoúhlým zalamováním tvořeným třemi nárožními pilíři. Pilíře jsou vyzděny ze smíšeného zdiva a hladce omítnuty, sokly mají pískovcové nahoře profilované, z pískovce jsou též poměrně bohatě profilované římsy, nad nimiž jsou pilíře zakončeny různými pískovcovými plastikami. Řadové pilíře mají obdélný půdorys s pravoúhle vybranými rohy, nárožní pilíře mají složité půdorysy s užitím konkávních a konvexních ploch, z nichž jedna (na šestém pilíři) je opatřena vpadlým obdélným zrcadlem se čtvrtkruhy vybranými rohy. Po severní straně portálu konventu je k jeho průčelí přizděn první řadový polopilíř zakončený koulí, druhý řadový pilíř byl zakončen nejspíše piniovou šiškou, třetí nárožní pilíř je zakončen vázou, čtvrtý nárožní pilíř nese bustu v antickém plášti s vavřínem na hlavě, pátý nárožní pilíř má vázu s plameny, šestý řadový pilíř je ozdoben koulí a sedmý řadový polopilíř (přistavěný k nároží “krčku” spojující kostel s prelaturou) byl zakončen pravděpodobně zase koulí. Podezdívka vlastního plotu je sestavena z pískovcových nahoře do segmentu zaoblených kvádrů. Šesté pole plotu má v ose vrátka.