lednice

Areál kláštera dominuje jihovýchodní části historického centra Oseka, kostel je v jeho severozápadní části, konvent po jižní straně kostela. Lednice je přízemní nepodsklepená původně hladce omítnutá budova postavená ze smíšeného zdiva na obdélném půdorysu pod rovnou střechou. Je postavena na terénním zlomu, tak že západní a jižní straně ční jen málo nad terén. Její průčelí (mimo západního) byla zakončena ve štuku profilovanou korunní římsou, po které dnes zbylo pouze patřičně vyzděné zdivo z tvarovaných cihel a která byla kryta pálenými bobrovkami. Hlavní východní vstupní jednoosé průčelí má na nárožích pilastry a uprostřed dvoukřídlé pravé dovnitř otvíravé rámové dveře o čtyřech výplních z 2. pol. 19. stol. Jižní průčelí, které pouze asi něco přes 1 m převyšuje sem terasou vybíhající štěpnici klausurní zahrady, má ve dvou osách po nízkém širokém okně, dnes bez výplně, která v minulosti jistě sloužila l ukládání ledu z blízké mlýnské nádrže. Severní průčelí je dnes celé zarostlé bujnou neprostupnou vegetací, z tohoto důvodu se nedá zjistit má-li nějaká okna. Západní průčelí ční pouze málo nad cestu, která kolem něho vede a na druhé straně má mlýnskou nádrž, tak že je ber otvorů a není zakončena římsou.