dům

Objekt čp. 486, 489, 490 je přízemní nepodsklepená zděná hladce omítnutá stavba na dlouhém obdélném půdorysu s výrazným rizalitem na severní straně pod valbovou střechou krytou pálenými bobrovkami na husté laťování s krovem hambalkové soustavy neseným střední stojatou stolicí. Střecha má na severní straně devět volských ok (5 západně a 4 východně od rizalitu) a na jižní straně dva vikýře a sedm volských ok (2 západně od západního vikýře, 4 mezi vikýři, a 1 východně od východního vikýře). Objekt je rozdělen na jednotlivá čísla popisná tak, že první 4 osy (započítáno je i okno směřující do objektu arkád s hlavní branou a brankou, které níže do průčelí započteno není) jižního průčelí od západu patří čp. 488, další 3 osy čp. 490, a posledních 5 os čp. 489. V minulosti byl objekt později rozšířen na severní straně tak, že k čp. 488 bylo přistavěno čp. 491, které bylo při opravách po roce 1969 odstraněno. Průčelí mají jednoduchý sokl, poměrně bohatě profilovanou štukovou korunní římsu a dvojitá ven a dovnitř otvíravá čtyřkřídlá šestitabulková okna (v severním průčelí opatřená mřížemi) osazená v líci fasády v šambránách s lištou na obvodě a s profilovanou podokenní římsou. Hlavní vstupní jižní průčelí je jedenáctiosé. V jeho středu (v 6. ose) je velmi málo vystupující rizalit s novodobě upraveným zhruba čtvercovým hlavním vchodem s novodobými zasklenými dveřmi osazenými v omítkovém ostění, nad ním ve štítě (vzniklém půlkruhovým vzedmutím korunní římsy) se dnes nachází půlkruhový úplný okřídlený fronton s klasicistním motivem slunce v ploše. Po stranách vchodu po na výšku postaveném vystouplém zrcadle s odsazenými zakulacenými rohy. V první ose jsou levé dovnitř otvíravé dveře v lištovém pískovcovém ostění, nad nimi oválný na šířku postavený zamřížovaný nadsvětlík s šambránou ve tvaru hvězdice doplněné čtyřmi klenáky. Okna či dveře v 1. až 5. a v 7. až 11. ose jsou ve vpadlých zrcadlech se čtvrt kruhy vybranými rohy. Zhruba ve 3. a 9. ose jsou ve střeše dva vikýře s úzkými v omítce odsazenými křídly, s oválnými čtyřtabulkovými na výšku postavenými okny dnes bez šambrán, zakončené trojúhelnými tympanony a kryté sedlovými stříškami. Zadní severní zahradní průčelí je dvanáctiosé, přičemž dvě prostřední osy (6. a 7.) patří rizalitu vystupujícímu před průčelí o jednu osu (na východní straně jsou v této ose levé dovnitř otvíravé rámové dveře o čtyřech výplních s dvoutabulkovým nadsvětlíkem, z doby poslední opravy, tj. okolo r. 2000, osazené ve štukovém ostění bez šambrány). Mezi okny v 11. a 12. ose je k průčelí přizděna ohradní zeď kláštera. Boční východní průčelí je bez otvorů. Boční západní uliční průčelí, uprostřed pouze s malým kruhovým zamřížovaným oknem, navazuje svým členěním a výškou na sousední hlavní západní průčelí objektu arkád s hlavní branou a brankou, je tedy podstatně vyšší, pod korunní římsou má lištou oddělený vlys. Pod ním je lizénový rám ohraničující podstatnou plochu průčelí. Na jižní straně je průčelí od hlavního průčelí objektu arkád odděleno v půdorysu zakulaceným pilastrem a na severní straně má průčelí odsazené zakulacené nároží. Architektonické články fasád (mimo plochy vlysu a lizénový rám v západním průčelí) jsou natřeny sytě starorůžově (rok 2023) a vše ostatní bíle. Interiér má dispozici jednotraktovou, pouze ojediněle jsou některé místnosti rozděleny zdí v podélném směru na dvě.