zeď s vnitřní branou

Areál kláštera dominuje jihovýchodní části města, zeď s vnitřní branou je v rámci kláštera v jeho severozápadní části, při severní straně transeptu kostela. Zeď odděluje vstupní nádvoří od velkého hospodářského dvora. V severní části je prolomena segmentem zaklenutou brankou a v jižní části (v ose vstupního nádvoří) má pilířovou pískovcovou bránu bez výplně. Zeď je zakončena korunní římsou, která je na straně vstupního nádvoří bohatěji profilována a starorůžově natřena. Brána je obrácena do vstupního nádvoří, má pilíře obdélného půdorysu s toskánským polosloupem na průčelní straně, oboje dohromady je přetaženo pásy bosáže. Nad profilovanou krepovanou korunní římsou jsou pilíře zakončeny útvarem podobným čučku. Podstavec (ze stran ozdobený zvrácenými volutovými konzolami) je zakončen římsovou bohatě profilovanou hlavicí, která nese podstavec nesoucí kouli.