kůlna

Areál kláštera vyplňuje jihovýchodní část historického Oseka, kůlna stojící mezi kočárovnou s konírnou a krejčovnou čp. 485 a pivovarem se stáčírnou a účtárnou čp. 484 je v rámci kláštera na jeho severním okraji. Kůlna byla přízemní nepodsklepená zděná hladce omítnutá stavba postavená na obdélném půdorysu se sedlovou značně asymetrickou (v podstatě pultovou) střechou s hlavním spádem k jihu, krytou pálenými bobrovkami na husté laťování. Hlavní dvorní jižní průčelí se do dvora otvíralo pěti mírně stlačenými oblouky arkád nesenými hranolovými pilíři s hranolovými patkami a hlavicemi. Dnes jsou zachovány první dva oblouky s třemi pilíři a pilíř mezi čtvrtým a pátým obloukem, otevřen je pouze první oblouk, do druhého jsou vestavěna vrata od garáže za nimi, na místě třetího a čtvrtého byl zřízen na dobu opravy kláštera dočasný průjezd pro těžkou techniku. Průjezd má po stranách štítové zdi, kterými jsou uzavřeny zbývající části objektu. Na místě pátého oblouku je kůlna, provizorní dřevěné konstrukce. Severní zadní uliční průčelí má jednoduchý sokl z pískovcových kvádrů a bylo členěno pěti lizénovými rámy vysokého řádu. Lizény jdou přes přízemí a prostor půdy, spojeny do rámu jsou pouze nahoře pod profilovanou štukovou korunní římsou a na rozhraní mezi podlažími jsou přetaženy krepovanou profilovanou kordonovou římsou (která sem přechází ze sousedních objektů), nad níž má každá lizéna po jednoduchém soklu. V prvním rámu v přízemí je dnes zazděné okno s pískovcovou šambránou. Podstatná část průčelí s druhým a třetím rámem je dnes zbořena (zřízen zde již zmíněný průjezd). Třetí střední rám v ose průčelí byl zdůrazněn umístěním do mělce vystupujícího rizalitu, v přízemí měl mírně stlačeným obloukem zaklenutou v půdoryse pravoúhlou niku a nahoře nad korunní římsou byl zakončen segmentovým (téměř půlkruhovým) štítem s římsou stejné profilace jako římsa hlavní.