sladovna se sýpkou

Areál kláštera tvoří jihovýchodní dominantu západní části Oseka, sladovna se sýpkou je v rámci kláštera v jeho severní části, na východní straně velkého hospodářského dvora a tvoří tak pandán k panskému domu čp. 2 na západní straně. Sladovna se sýpkou byla třípatrová podsklepená hladce omítnutá budova postavená ze smíšeného zdiva na obdélném půdorysu, s výraznými rizality na severozápadní a jihovýchodní straně, pod valbovou střechou krytou nejspíše pálenými bobrovkami na husté laťování. Dnes je objekt (až na severozápadní rizalit) bez omítek, a poslední 3. patro se asi do poloviny výšky rozpadlo (mimo rizalitů), aby později bylo provizorně dozděno (nikoli však do původní výšky) i s okny cihelným zdivem zakončeným nejspíše železobetonovým věncem. Tím se stalo, že tento věnec zasahuje do bývalých otvorů původních oken. Průčelí, soudě dle zbytků omítek na starých fotografiích, podle olejomalby z roku 1738 a dle dochovaného stavu, byla členěna lizénovými rámy vysokého řádu. Lizény mezi okny a při nárožích šly přes všechna podlaží, spojeny do rámu byly pouze nahoře pod poměrně bohatě profilovanou štukovou a z části pískovcovou korunní římsou a na rozhraní mezi 1. a 2. patrem byly přetaženy profilovanou kordonovou římsou, nad níž měla každá lizéna po soklu, který byl také úplně dole u země. Okna, v přízemí na výšku obdélná, v patrech též obdélná, ale nízká na šířku postavená (sýpková), mají pískovcové šambrány (lemované na vnější straně lištou a na vnitřní odsazeným zaoblením). Hlavní dvorní severozápadní průčelí je desetiosé (vlastně dvanáctiosé, ale první dvě neuplatňující se osy zabírá přistavěná budova pivovaru čp. 484). Ve 4. a 5. ose (či 6. a 7.) je schodišťový rizalit o jednom lizénovém rámu, vystupující o dvě okenní osy. Jeho boky jsou rozděleny třemi lizénami do třech lizénových rámů tak, že jedna lizéna je při nároží a další dvě mezi okny. V přízemí jsou ve druhé a sedmé ose dveře, zde i v patrech. Zadní jihovýchodní průčelí je jedenáctiosé se středním trojosým rizalitem vystupujícím o jednu okenní osu. Boční, severovýchodní a jihozápadní, průčelí jsou dvouosá. U severní části jihovýchodního průčelí a u průčelí severovýchodního bývaly přízemní podsklepené přístavky, z kterých se zachovaly, dnes asi z části zasypané, sklepy. Interiér má v suterénu a v přízemí po jedné místnosti zaklenuté 2 x 11 poli křížových kleneb do pasů nesených deseti pilíři. V patrech byla jistě dřevěná skeletová konstrukce, běžná u těchto staveb.