transferovaný portál (z kláštera) se sousoším Panny Marie - Immaculaty

Areál kláštera dominuje historické části Oseka, transferovaný portál se sousoším Panny Marie – Immaculaty je v rámci kláštera v jeho severozápadní části, v jihozápadním koutě velkého hospodářského dvora, při severní stěně transeptu kostela Nanebevzetí Panny Marie. Pískovcový portál má dveřní otvor obdélný se čtvrtkruhy vybranými horními kouty a poměrně bohatě profilovaným ostěním nahoře ozdobeným volutovým konzolovým hlavním klenákem. Po stranách na hranolových soklech volutová křídla, na nichž jsou osazeny vázy s prázdnými kartušemi na předních stranách. Nahoře nad ostěním je portál zakončen dvojicí konvexně a konkávně prohnutých a na koncích do volut stočených říms, na jejíž konvexních horních částech jsou osazeny sochy na oblacích sedících andílků. Mezi těmito římsami stojí na hlavním klenáku nahoru se rozšiřující podstavec zakončený bohatě profilovanou římsou. Na ní osazen hranolový sokl s profilovanou patkou a bohatě profilovanou segmentovou a ve středu akantem ozdobenou římsou, na přední straně dříku oválná kartuš (s rosetou nahoře) utvořena dvěma úzkými akanty nahoře a dole do volut stočenými. Na soklu osazena socha Panny Marie - Immaculaty. Na sféře (se srpkem měsíce na přední straně) obtočené hadem stojí v kontrapostu (převážně na pravé noze) postava Panny Marie. Je oděna ve vlající plášť a před sebou heraldicky vpravo spíná ruce, tvář má obrácenou šikmo vzhůru. Otvor po dveřích je zazděn a omítnut. V této tzv. ušlechtilé omítce proveden vystupující dvouřádkový nápis: “MAGNIFICAT / ANIMA MEA DOMINUM.” s tečkami nad velkými písmeny “I”, a další trojřádkový nápis vpravo pod tímto: “STATUA ANNO 1935 / HUC TRANSLATA / T. S. A. O.”.