velký hospodářský dvůr

Areál kláštera dominuje historické části Oseka, velký hospodářský dvůr je v rámci kláštera v jeho severozápadní části. Velký hospodářský dvůr má v podstatě tvar nepravidelného čtyřúhelníka, který je ohraničen po jeho obvodu stojícími objekty. V jihozápadním koutě je to kostel Nanebevzetí Panny Marie, na západní straně zeď s vnitřní branou a panský dům čp. 2, na severu kočárovna s konírnou a krejčovnou čp. 485, kůlna a pivovar se stáčírnou a účtárnou čp. 484, na východě sladovna se sýpkou a plot mezi plotem u voliéry a sladovnou, v jihovýchodním koutě plot s brankou a schodištěm a na jihu prelatura čp. 1. Plocha dvora je převážně zatravněna, ve východní části rostou listnaté stromy, některé již značně mohutné. Před obytnou částí kočárovny s konírnou a krejčovnou roste (asi z náletu) skupinka několika stříbrných smrků a břízy. Komunikaci po dvoře obstarává při jeho obvodu vybudovaná cesta vydlážděná obdélnými kostkami velkého formátu. Ta je napojena na tzv. vnitřní bránu, na hl. portál prelatury čp. 1 a na provizorní bránu místo části kůlny. Tato brána je mimo to spojena užší cestou přímo s protějším hlavním portálem prelatury čp. 1. Na ploše dvora jsou osazeny před hlavním portálem prelatury a při severovýchodním nároží kostela Nanebevzetí Panny Marie sloupky (patníky), před severní stěnou transeptu kostela transferovaný portál se sousoším Panny Marie – Immaculaty, zhruba v centru dvora, v prodloužené ose hlavní brána kláštera – vnitřní brána je osazen sloup se sochou Panny Marie – Immaculaty transferovaný sem z “těžební oblasti” ze vsi Nové Sedlo na okrese Chomutov a při plotě s brankou a schodištěm, před prelaturou, je socha sv. Jana Nepomuckého.