opěrná zeď s maskarony

Areál kláštera dominuje historické části Oseka, opatská zahrada s opěrnou zdí je v rámci kláštera v jeho severovýchodní části, před východním průčelím prelatury. Opěrná zeď ohraničuje plochu terasy I. opatské zahrady. Zeď začíná u jihovýchodního nároží prelatury, kde je k ní přistavěno schodiště ze zahrádky při opatství do opatské zahrady, na její terasu II. Dále pokračuje k východu a láme se k severu, kde je postupně součástí jižního pavilonu, jižního schodiště, severního schodiště a severního pavilonu, za nímž se láme zpět k západu směrem k severovýchodnímu nároží prelatury. K prelatuře však nedobíhá, ale končí u opěrné zdi s nikami a schodištěm Na nárožích je zeď konkávně prohnuta a toto prohnutí je po stranách pravoúhle odsazeno. Zeď je vyzděna z lomového kamene a z větší části omítnuta nahrubo uhlazenou omítkou, na níž je pomocí spárami napodobeno kyklopské zdivo. Koruna zdi je kryta mohutnými pískovcovými deskami, na vnější straně profilovanými, na nichž jsou nad schodišti osazeny pískovcové vázy. Mezi těmito schodišti, na východní straně zdi, má zeď o něco vyšší bosovaný rizalit s konkávně vybranými nárožími, v nichž jsou osazeny pískovcové maskarony, do jejichž tlam byla zavedena voda, která z nich vytékala do malých nízkých pískovcových obdélných bazénků s okosenými nárožími. Při těchto nároží jsou pilastry a mezi nimi nižší pouze hrubě omítnutá plocha (původně zde byla kaskáda) nad níž je na terase umístěn bazének. Bosáž rizalitu má hrubě omítnutá zrcadla na čelech jednotlivých kvádrů, tak že hladce omítnuty jsou pouze spáry a úzké stezky na obvodu jednotlivých kvádrů.