váza I.

Areál kláštera dominuje historické části Oseka, opatská zahrada, ve které váza I. stojí, je v rámci kláštera v jeho severovýchodní části, před východním průčelím prelatury. Váza I. je osazena na opěrné zdi s maskarony první terasy opatské zahrady, nad severním schodištěm. Má podstavec čtvercového půdorysu, profilovaný obdobně jako patky barokních sloupů. Dolní část vlastní vázy je již kruhového průřezu a je ve středu zúžena a nahoře ozdobena perlovcem. Střední část je dole zasazena do lůžka tvořeného čtveřicí akantových listů, nahoře, kde je značně širší, má čtyři vavřínové festony. V horní části se zase zužuje, aby zde byla zakončena horní částí piniové šišky rostoucí z prstence ozdobeného oblounem.