kostel Narození Panny Marie s kaplankou

Kostel je situován v jihovýchodním nároží celé dispozice. Má pětiboký presbytář, zevně skrytý v pravoúhlém obezdění, po jižní straně přiléhá čtvercová dodatečná sakristie, širší obdélná loď s mohutnou západní věží čtvercového půdorysu. Jednotná střecha se dvěma zděnými vikýři a valbou na východní straně, věž má střechu stanovou. V ose presbytáře hledí kruhové okno, loď má gotizující okna lomená a na severní straně stuhový pravoúhlý portál s nadpražní římsou. Do věže se vchází lomeným portálem s plochou profilací, i okna jsou zalomena. Vnějšek kostela byl celý vymalován, včetně římsy, zachovaly se jen fragmenty, nejvíce na východní straně kněžiště. Přilehlé přízemní obytné křídlo je členěno obdobně jako ostatní stavení při ohradní zdi. Okna mají stuhové šambrány a nadokenní římsy, podřímsový vlys a římsa jsou malovány. Komín renesanční.