pavilon II. - jižní

Areál kláštera dominuje historické části Oseka, opatská zahrada je v rámci kláštera v jeho severovýchodní části, před východním průčelím prelatury. Jižní pavilon stojí při jihovýchodním nároží opěrné zdi první terasy opatské zahrady. Jedná se o přízemní podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený zhruba na oválném půdorysu pod valbovou mansardovou střechou krytou měděným plechem se dvěma makovicemi na vrcholu. Vodorovně je pavilon, krom hlavní římsy, členěn římsou kordonovou mezi přízemím a suterénem, která navazuje i svou profilací na desky kryjící opěrnou zeď s maskarony. V přízemí je vnější plášť rozdělen na osm stran. Čtyři strany (západní, východní, severní a jižní) jsou mírně konvexní a strany mezi nimi, které mají všechny po okně, jsou rovné. Západní (s původními dvoukřídlými levými dovnitř otvíravými rámovými dveřmi na vnější straně pobitými prkénky s původním kováním a osazenými v pískovcovém profilovaném ostění s ušima, jehož lišta se nahoře stáčí do volut) a východní strana (s oknem) mají po stranách pilastry, které na západní straně nesou krepovaný trojúhelný fronton navazující na korunní římsu. Nad pilastry nad frontonem jsou osazeny pískovcové vázy tvaru melounů s kyticí na vrcholu. Severní a jižní strana jsou bez otvorů, od rovných stran jsou odděleny pravoúhlým odsazením. Okna jsou jednoduchá čtyřkřídlá desetitabulková dovnitř otvíravá osazená v pískovcových profilovaných šambránách s ušima a s podokenními římsami. Suterén je svisle nečleněn a omítnut, původně byl bosován. Na východní straně jsou jednokřídlé svlakové levé dovnitř otvíravé dveře osazené spolu s půlkruhovým nadsvětlíkem do pískovcového půlkruhem zaklenutého ostění lemovaného na vnější straně lištou a na vnitřní odsazeným zakulacením s hlavním klenákem. Na severovýchodní a jihovýchodní straně je po oválném na výšku postaveném okně (tč. bez výplně) původně ve štukových čtyřmi klenáky ozdobených šambránách.