socha putta

Areál kláštera dominuje historické části Oseka, opatská zahrada je v rámci kláštera v jeho severovýchodní části, před východním průčelím prelatury. Pískovcová socha putta stojí zhruba v centru plochy první terasy opatské zahrady, v její ose, která je i osou východního průčelí prelatury. Socha je osazena na soklu, který měl být původně pravděpodobně něčím jiným. Sokl má hranolový podstavec s konvexními boky a vpředu vpadlé obdélné zrcadlo. Dřík soklu je též hranol, tentokrát na výšku postavený, jehož čelní strana je konvexní a má po stranách po poloviční balustře klasicizujícího tvaru vystupující z její plochy. Zadní stranu vyplňuje profilovanou lištou vymezené zrcadlo se zaoblenými odsazenými rohy, v zrcadle reliéf heraldické lilie. Nahoře je sokl zakončen místo římsou poměrně vysokou hranolovou deskou, která je však užší než dřík soklu pod ní. Socha představuje nahé dítě s bederní rouškou stojící na skalisku a opírající o jakousi zeď a o pahýl stromu a hledící vlevo. Dítě na své levé straně přidržuje oběma rukama kartuš s oválným prázdným polem, dole zakončenou volutou a nahoře akantem.