torzo voliéry

Areál kláštera dominuje historické části Oseka, opatská zahrada je v rámci kláštera v jeho severovýchodní části, před východním průčelím prelatury. Torzo voliéry se nalézá při severovýchodním nároží prelatury, v části první terasy opatské zahrady, která je ohraničena plotem s brankou a schodištěm a opěrnou zdí s nikami a schodištěm. Voliéra byla postavena na kruhovém půdorysu. Tvořilo ji šest z cihel vyzděných hladce omítnutých pilířů nesoucích kruhovou mansardovou střechu, krytou původně jistě měděným plechem. Čelní strany pilířů zdobily štukové pilastry, který byly nahoře zakončeny čabrakou ozdobeným architrávem a vlysem. Tuto skladbu doplňovala dřevěná římsa, která již byla součástí konstrukce střechy. Výplně mezi pilastry se nedochovaly.