plot s brankou a schodištěm (u prelatury)

Areál kláštera tvoří jihovýchodní čtvrt hlavní (západní) části obce,opatská zahrada je v rámci kláštera v jeho severovýchodní části, před východnímAreál kláštera dominuje historické části Oseka. Plot s brankou a schodištěm je postaven od severovýchodního nároží prelatury, kde je branka se schodištěm, směrem k severu, pak se zalamuje k východu. Ohraničuje zde (spolu s opěrnou zdí s nikami a schodištěm) severní část plochy první terasy opatské zahrady. Plot nesou hladce omítnuté pilíře ze smíšeného zdiva, které jej dělí na jednotlivá pole. Západní strana má tři pole a branku, na severní straně jsou čtyři pole, přitom to nejzápadnější, při nároží, nemá dnes podezdívku, protože slouží příležitostně jako brána. Pilíře mají čtvercový půdorys a hrany mají pravoúhle vybrány, nahoře jsou zakončeny profilovanými římsami, pod nimiž je od ostatní plochy oblounem oddělený vlys a jehlancové stříšky kryté pálenými bobrovkami. Nárožní pilíř má nároží zakulaceno a pravoúhle odsazeno. Čelní strany pilířů jsou ozdobeny hrubě nahozenými obdélnými dolů se zužujícími zrcadly, nahoře se čtvrtkruhy vybranými rohy a půlkruhem vybranou dolní stranou. Vlastní pole plotu jsou zhotoveny z dřevěných planěk obdélného průřezu. Podezdívky pod poli jsou stejné šíře jako pilíře a jsou sedlovitě kryty na plocho položenými cihlami. Branka u nároží prelatury je osazena levými dovnitř otvíravými vrátky zhotovenými z litinových prutů nahoře zakončených špicemi podobající se heraldickým liliím. Na vnitřní (východní) straně branky na ni navazuje pískovcové schodiště o sedmi stupních s nízkým zděným zábradlím krytým profilovanými pískovcovými deskami. průčelím prelatury. Plot s brankou a schodištěm je postaven od severovýchodního nároží prelatury, kde je branka se schodištěm, směrem k severu, pak se zalamuje k východu. Ohraničuje zde (spolu s opěrnou zdí s nikami a schodištěm severní část plochy první terasy opatské zahrady. Plot nesou hladce omítnuté pilíře ze smíšeného zdiva, které jej dělí na jednotlivá pole. Plot má na západní straně (krom branky) tři pole, na severní straně čtyři pole, přitom to nejzápadnější, při nároží, nemá dnes podezdívku, protože slouží příležitostně jako brána. Pilíře mají čtvercový půdorys a hrany mají pravoúhle vybrány, nahoře jsou zakončeny profilovanými římsami pod nimiž je od ostatní plochy oblounem oddělený vlys a malí jehlancové stříšky kryté pálenými bobrovkami. Nárožní pilíř má nároží zakulaceno a pravoúhle odsazeno. Čelní strany pilířů jsou ozdobeny hrubě nahozenými obdélnými dolů se zužujícími zrcadly, nahoře se čtvrtkruhy vybranými rohy a půlkruhem vybranou dolní stranou. Vlastní pole plotu jsou zhotoveny z dřevěných planěk obdélného průřezu. Podezdívky pod poli jsou stejné šíře jako pilíře a jsou sedlovitě kryty na plocho položenými cihlami. Branka u nároží prelatury je osazena levými dovnitř otvíravými vrátky zhotovených z litinových prutů nahoře zakončených špicemi podobných heraldickým liliím. Na vnitřní (východní) straně branky na ni navazuje pískovcové schodiště o sedmi stupních s nízkým zděným zábradlím krytým profilovanými pískovcovými deskami.