opěrná zeď s chrliči a kaskádou

Areál kláštera dominuje historické části Oseka, opatská zahrada je v rámci kláštera v jeho severovýchodní části, před východním průčelím prelatury. Opěrná zeď s chrliči a kaskádou druhé terasy opatské zahrady podpírá tuto terasu na východní straně. Opěrná zeď má severní konec poblíž mlýna čp. 483, kde je na ní postaven nejvýchodnější pilíř plotu ohraničující plochu druhé terasy opatské zahrady na severu. Dále pokračuje k jihu, kde je přerušena severním schodištěm, dále na ní byla osazena váza I., alegorická socha Zimy, váza II., alegorická socha Léta a socha mořského koně I., který byl již nad kaskádou v ose této východní strany opěrné zdi. Nad druhou jižní stranou kaskády byl osazen mořský kůň II., dále alegorická socha Jara, váza III., alegorická socha Podzimu a váza IV. Zde na jižním konci je zeď přerušena jižním schodištěm a potom se dvěma zalomeními stáčí k západu, kde končí u hráze východní rybí sádky. Mezi schodišti pod zdí probíhá vodní příkop. Uprostřed východní strany má zeď kaskádu vystupující do příkopu zaoblenými rohy, má tři stupně kryté betonovou mazaninou a na čelních stěnách opatřených mozaikou, která na středním stupni nese datum poslední úpravy: “1937”. Po stranách kaskády jsou pylony, na nichž byly osazeny sochy mořských koní. Na obou stranách, mezi pylonem a schodištěm, je zeď zesílena dvěma šikmými opěrnými pilíři, které jsou dole široké jako vodní příkop a proto zde mají stlačeným obloukem zaklenutý otvor. Uprostřed tímto vzniklých třech polích zdi, na každé straně kaskády, jeden pilastr s maskarony. Opěrná zeď není kolmá, nýbrž je mírně nakloněna proti terase II. kterou drží. Kolmá je pouze v dolní třetině, kde je pravoúhlým výstupkem vytvořen její sokl. Je vyzděna převážně z lomového kamene, přičemž některé velké kameny jsou k sobě kladeny způsobem přibližujícím se zdění kyklopského zdiva. Zeď byla na východní straně omítnuta a v omítce spárováním napodobeno na plochách kyklopské zdivo a na opěrných pilířích, pilastrech a pylonech zdivo z kvádrů. Koruna zdi je kryta poměrně mohutnými pískovcovými na vnější straně profilovanými deskami. U schodišť (u severního na severní a u jižního na jižní straně) byly na zdi osazeny architektonické články ve tvaru voluty s akantovým listem.